Jak se žilo ve středověku, ukáže výstava na hradu Velhartice

10. srpen 2017

Na hradu Velhartice se mohou lidé seznámit se životem v době Lucemburků. A to nejen v rámci tradičních prohlídek, ale i díky speciální výstavě, která se tomuto tématu věnuje. Do prostor bývalého hradního pivovaru ji správa hradu instalovala už vloni, v roce výročí Karla IV., letos k ní ale ještě přibyly i další zajímavé novinky.

Výstava ve službách krále se rozprostírá v prostorách bývalého pivovaru. „Tato výstava má ambice být průřezovou výstavou, abychom se dotkli, co nejvíce života člověka ve 14. století. V mnoha věcech, které vystavujeme, jsme se museli uchýlit ke kopiím, protože autentické věci nejsou zachovány. Byla tam silná snaha, aby kopie byly maximálně věrné. Spolupracovali jsme s Ústavem historických věd, který nám dělal oponenta téměř u každého předmětu. Myslíme si, že s tímto zázemím jsme dostali hodně daleko,“ řekl kastelán hradu Petr Mejstřík.

Další část výstavy se věnuje odívání v době Lucemburků. Návštěvníci se dozvědí o různých novinkách a výstřelcích, ale také mnoho zajímavých informací o hygieně a zdraví. „ Charakter oblečení, které tady prezentujeme, může zarazit kostičkovou látkou, kterou bychom ve středověku možná nečekali, ale i to, jak oděvy vypadají, protože představy o tehdejším oblečení máme hodně skreslené filmem,“ popsal Mejstřík.

Pro velký zájem zůstane výstava přístupná i letos a navíc s řadou novinek

Výstava představuje ještě několik dalších témat a oblastí, a na hradu byla otevřená už loni v rámci tak zvaného Lucemburského roku. Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti se správa hradu rozhodla, že výstavu nezruší, ale naopak ještě rozšíří o několik novinek. Například v části o těžbě zlata se nachází několik nových artefaktů, dále je možné vidět novou madonu, kterou nechal vyřezat Bušek z Velhartic pro farní kostel ve Velharticích a mnoho dalších.

„Ve vazbě na tuto výstavu jsme nechali v Mense připravit pracovní listy. Jsou náročné a určené jen pro ty, kteří si na to troufnou. Zatím si listy jen testujeme, ale tušíme, že je budeme muset trochu upravit tak, aby byli i pro běžného návštěvníka,“ doplnil kastelán Petr Mejstřík.

Pracovní listy jsou na vyžádání k dispozici u vstupu na pokladně hradu, nebo si je mohou zájemci předem stáhnout z webových stránek hradu.

autoři: en , jik
Spustit audio