Jedna z největších trolejových křižovatek v Česku vyrostla v Plzni

21. září 2015

Plzeňské dopravní podniky vytvořily rozsáhlou křižovatku pro trolejbusy na Borech. Pavučinu nad vozovkou tvoří kilometry drátů.

V Plzni vyrostla jedna z největších trolejových křižovatek v České republice. Netradiční pavučina utkaná z drátů je k vidění na Borech u nádraží Jižní Předměstí. Několikatunovou drátěnou síť nad vozovkou už v současnosti využívá všech devět trolejbusových linek.

„Je to vlastně plně vybavená křižovatka na tři směry, což obsahuje šest elektrických dálkově řízených výhybek, šest sjezdových výhybek a dvanáct kusů trolejbusového křížení. Zatím to jezdí bez závad, bez jakýchkoliv problémů, takže budeme doufat, že to takhle vydrží," uvedl pracovník Plzeňských městských dopravních podniků Pavel Pirner.

Až bude na místě kompletně dokončena stále probíhající rekonstrukce trolejbusových cest až po ulici U Trati, bude ve vzduchu umístěno 4,5 km trolejového drátu a zhruba 3,5 km nerez drátu. Váha všech drátů, které už pracovníci dopravních podniků v místě nainstalovali, je 7,5 tuny. Složitou křižovatkou budou projíždět všechny trolejbusy do nové vozovny Karlov a zpátky, pro řidiče těchto vozů ale změť drátů žádnou komplikaci neznamená.

„Řidič nedělá víceméně nic, protože v rámci svého palubního počítače ve voze má přednastavenou jízdu, takže výhybky, které jsou tady, se mu staví automaticky. Pokud by potřeboval nějakou změnu, tak samozřejmě manuálně si to může upravit, ale jinak se řidič o nic nestará, pouze jede a sleduje semafory a silniční provoz," vysvětlil Pavel Pirner.

Křižovatkou u nádraží Jižní Předměstí, nad kterou je unikátní síť vytvořená z trolejového vedení, si zatím po dobu rekonstrukce Borské ulice mohou prohlédnout pouze cestující v trolejbusech a autobusech a v omezené míře i chodci. Až bude Borská ulice dokončená, projedou tudy i motoristé v autech.

Plzeňské dopravní podniky utkaly v Plzni jednu z největších trolejbusových křižovatek v Česku
autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio