Jiráskovo náměstí v Plzni čekají velké změny

11. říjen 2017

Jiráskovo náměstí v Plzni projde revitalizací za desítky milionů korun. Nejvíce místní obyvatele zajímá otázka parkování.

Přestože revitalizace začne nejdřív za dva roky, někteří místní obyvatelé se už teď bojí, že po obnově náměstí nebude kde zaparkovat. Zástupci obvodu i vítěz architektonické soutěže naopak tvrdí, že parkovacích míst bude dostatek. Rekonstrukce náměstí se od samého začátku připravuje i ve spolupráci s lidmi, kteří na náměstí a v jeho okolí bydlí.

Na plzeňském Jiráskovo náměstí se velmi špatně parkuje, tento problémy by měla vyřešit nová rekonstrukce

Konalo se několik veřejných debat a podle Marka Siváka ze spolku Pěstuj prostor obyvatele nejčastěji zajímala zeleň a právě dopravní řešení. „Jak dopravy v klidu, to znamená parkovacích míst, zda mají být kolmá či šikmá, kolik jich má být a kde. A dále například to, že se z některých ulic okolo Jiráskova náměstí stanou jednosměrky,“ uvedl Sivák.

Parkovacích míst bude dostatek

Autorem dopravního řešení vítězného architektonického návrhu je Květoslav Syrový. Podle něj by se celé území mělo hlavně dopravně zklidnit. „Zásadní změnou je, že zrušíme komunikace, které vedou přes náměstí, protože jedna z nich, která navazuje na Táborskou, vytváří tranzitní dopravu přes toto území. Parkovaní jsme se snažili zachovat podle zadání v nějakém počtu. Minimálně v této oblasti náměstí plus nároží na nějakých 160 míst,“ popsal Syrový.

Obavy z toho, že parkovacích míst po obnově náměstí, ubyde, jsou zbytečné, říká vedoucí odboru majetku a investic Městského obvodu Plzeň Slovany Jana Heřmanová: „Já si myslím, že obyvatele Jiráskova náměstí obavy mít nemusí, protože průzkum, který jsme prováděli, ukázal, že nutných míst je tam přibližně 160. Tuto podmínku jsme i zadali do zadávací dokumentace pro architektonickou soutěž.“

Nadace Proměny připravuje další veřejné projednávání návrhu obnovy Jiráskova náměstí, které se bude týkat především parkování. Uskuteční se 23. října od 17:30 hodin v Masarykově základní škole.

autoři: čer , jik
Spustit audio