Josef Skupa svými loutkami dodnes ovlivňuje řadu generací

17. leden 2017

Před 125 lety se ve Strakonicích narodil Josef Skupa. Minulý týden uplynulo také 60 let od Skupovy smrti. Významný český loutkoherec, muž, který vdechl život Spejblovi a Hurvínkovi a dalším loutkám, strávil většinu profesního života v Plzni. Pochovaný je právě na plzeňském ústředním hřbitově, kde se v den Skupových narozenin setkali představitelé několika institucí.

Památku Josefa Skupy uctil například ředitel Divadla Alfa Jakub Hora: „To není jen duchovní otec Spejbla, Hurvínka, Máničky a celé plejády postav, ale zároveň je to příklad nadšence, který dokázal oživit loutkové divadlo a postavit ho na profesionální úroveň. Svého času totiž nebylo loutkové divadlo bráno jako divadlo, ale spíše jako estráda. A i díky Skupovi máme dnes české i slovenské loutkové divadlo, nejen v rámci celé profesionální scény, zapsáno v seznamu Unesca.“

Hrob loutkáře Josefa Skupy a jeho manželky loutkářky Jiřiny Skupové patří mezi čestné hroby města Plzně. „V podstatě od dětství jsem miloval Hurvínka a Spejbla. Je úžasné, že v Plzni zároveň máme i Trnku, což jsou dva představitelé loutkářského světa nejen v regionu či republice, ale doslova celého světa. Je mi ctí, že mohu spolupečovat o jeho hrob,“ řekl ředitel správy hřbitovů města Plzeň Jiří Skala, který se také přišel Josefu Skupovi poklonit.

Přízeň fanoušků málem Hurvínka proměnila v prach

Hrob manželů Skupových tvoří kvádr, do kterého je vložena plastika malého Hurvínka. Ta byla, podle Jiřího Skaly, velkou přízní jeho obdivovatelů, značně poškozena. Za pomoci restaurátorů se podařilo vrátit plastice její původní tvar, a aby se krásná i cenná socha Hurvínka zachovala, byla po zrekonstruování přikryta sklem.

Květinu ke hrobu Josefa Skupy položil v den jeho výročí narození i Tomáš Pfejfer z plzeňského Muzea loutek: „Josef Skupa ovlivnil celé mé dětství skrze své desky. Můj zájem o něj vyústil příchodem do Muzea loutek, kde se s Josefem Skupou setkávám trochu jinak. Z odbornějšího hlediska začínám vnímat jeho přínos pro loutkářství. Tím je, že ve velmi složité době se dokázal chopit tradičního loutkářství, aktualizovat ho i prospěšně prosadit. V loutkářství dokázal propojit tradici s novým pojetím a tím vznikl originální loutkoherecký názor, který mu vydržel po zbytek života.“

Osobnost Josefa Skupy připomíná už 50 let festival Skupova Plzeň, další ročník bude za rok. Letos je to také 100 let, kdy Josef Skupa přišel do Plzně. Významného loutkáře připomene v dubnu nová výstava v Muzeu loutek. Její součástí budou i méně známé loutky ze Skupových her.

autor: jik
Spustit audio