Kafemlýnky našich babiček představuje nová výstava v muzeu v Černošíně

6. září 2017

Uvařit si kávu nebylo vždy tak jednoduché jako dnes. Kdo měl chuť na pořádného turka, musel si nejdříve kávu semlít. Jak to dělali naši předkové, ukazuje nová výstava v Černošíně u Stříbra.

Výstava ukazuje kafemlýnky našich babiček, ale také další předměty, které sloužily k pražení, ukládání nebo servírování kávy. Exponáty zapůjčili místní lidé. Většinou je našli právě v pozůstalosti po svých babičkách a prababičkách.

„Jsou to kafemlýnky z minulého století. Většina je samozřejmě dřevěných, ale mám tady i rarity - například tento stříbrný plechový mlýnek je udělaný od jednoho zamilovaného dědečka, který ho vyrobil pro svoji manželku někdy v padesátých letech a přinesla nám ho sem vnučka ze Stříbra. Je to opravdu krásná ruční práce a je to originál, protože druhý takový nenajdete," představila expozici pracovnice muzea Martina Sihelská.

Návštěvníci mohou obdivovat také kafemlýnky, které visely na zdi a mezi exponáty se najdou i třeba mlýnky z Albánie. „Myslím si, že to byl asi nějaký záměr turisty, který se někam podíval do ciziny a přivezl si kafemlýnek anebo někdy tady byly taky k mání," vysvětlila jejich původ Martina Sihelská.

Mletí kávy prostřednictvím těchto historických kafemlýnků má svůj typický postup. Každý kafemlýnek má nahoře malou nádržku, kam se nasypalo zrno. Potom bylo třeba točit kličkou, aby se zrnka kávy dostala do mlecího šneka. Namletá káva pak padala dolů do speciálního šuplíčku.

Výstava ukazuje kromě mlýnků také porcelánový kávový servis

Součástí výstavy ale nejsou jen mlýnky, kde bylo třeba zapojit vlastní sílu a energii. Najdou se tu i stroje z 50., 60. či 70. let, které už fungovaly na elektřinu.

Kafemlýnky našich babiček

Kromě samotných kafemlýnků mohou návštěvníci výstavy vidět také speciální pražičky kávy, plechové i keramické dózy pro uložení kávy a také dózy na cukr či mlékovky. Součástí expozice je pak například i prvorepublikový servis, který pochází od jedné stříbrské sběratelky.

„Když se na ten porcelán podíváte, je to opravdu kouzelné," pochvalovala exponát Matina Sihelská.

Výstava kafemlýnky našich babiček bude v muzeu pro návštěvníky přístupná do 5. října. V případě velkého zájmu organizátoři výstavu prodlouží.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio