Karlovarské hasiče zradila telekomunikační technika

1. srpen 2005

Hasičům z Karlovarského kraje při prudké bouři z pátku na sobotu vypadlo při bouřce centrum tísňového volání. Krajské centrum tísňového volání se téměř na hodinu ocitlo mimo provoz. Naštěstí fungoval záložní systém a tak příchozí volání odbavovala stejná pracoviště v jiných krajích, která je potom interním komunikačním systémem předávala do Karlovarského kraje.


Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje ještě nikdy od svého vzniku nenasadil do akce tak velký počet záchranářů a jednotek. Během několika nejexponovanějších hodin bylo postupně u zásahů až 132 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, což představovalo více než 600 lidí. Ti zasahovali na 427 místech v regionu.

Kromě hasičů bojovalo s následky vichřice pět desítek cestářů ze krajské správy a údržby silnic a další desítky lidí z technických služeb několika měst a obcí. V současnosti jsou ještě kvůli popadaným stromům neprůjezdné místní komunikace mezi Jelením a Přebuzí, Lužcem a Oldřichovem, Myslivnami a Zlatým Kopcem a částečně mezi Chotíkovem a Nebanicemi.

Do konce týdne by měli silničáři znát škody, které živly způsobily. Předběžně hovoří o několika milionech korun. Poškozeny jsou svodidla, dopravní značení, směrové sloupky a zábradlí. Někde vyvrácené stromy poškodily i vlastní vozovku.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio