Karlovarské kino Drahomíra se má prodat a rekonstruovat

Karlovy Vary chtějí prodat městské kino Drahomíra, které chce jeho současný nájemce Pavel Škapík rekonstruovat. Pak by se mohlo stát jedním z center evropského filmového vzdělávání. Novým majitelem kina by se měl stát právě Škapík, jenž kvůli tomu opustil post městského zastupitele. V úvahu nyní připadají dva návrhy na prodej, k nimž se musí vyjádřit zastupitelstvo.

Rada se při posuzování prodeje kina zabývala třemi návrhy. Prvním byl prodej nemovitosti za cenu znaleckého posudku ve výši asi 1,9 milionu korun s podmínkou, že tu musí zůstat kino dalších deset let. Druhou variantou je smluvní cena takřka pět milionů korun. V tomto případě by součástí smlouvy nebyla podmínka kino provozovat. Náměstek primátora Tomáš Hybner ale řekl, že s tím nikdo nepočítá, protože Škapík chce kino koupit proto, aby investoval do svého majetku a kino modernizoval.

Přestože jsou radní prodeji Drahomíry nakloněni, odmítli třetí variantu. Podle ní chtěl Škapík koupit kino za odhadní cenu s tím, že by mu z ní bylo odečteno až 85 procent investovaných peněz. Tento návrh radní odmítli, protože by nakonec nemuselo město dostat za kino nic. Bude také ještě nutné vyřešit, co s vybavením kina. Movitý inventář má hodnotu kolem 2,5 milionu korun.

Kino

Kino Drahomíra má být zrekonstruováno ještě letos. Náklady na modernizaci jsou odhadovány asi na dva miliony korun a Škapík ji chce hradit ze svých zdrojů. Projekt počítá s přestavbou sálu na polyfunkční prostor s projekcí všech filmů, od osmimilimetrových přes filmy o formátech 16 milimetrů až po 35 milimetrů dolby stereo. Podle Pavla Škapíka by měl sál sloužit nejen k promítání, ale i k přednáškám doplněným audiovizuální technikou, hudebním nebo divadelním představením. Usiluje o zařazení kina do sítě Europa Cinemas, která zatím eviduje sedm českých biografů. Přihlášku Drahomíry posuzují experti Europa Cinemas. V kině by pak mohlo vzniknout Informační centrum Evropského filmu. Členové klubu Europa Cinemas mají možnost přístupu do archivu evropské klasiky, který obsahuje snímky, které nejsou v distribuci.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio