Karlovarský folklorní festival slaví jubileum

1. září 2015

Tradiční folklorní lázeň, která pravidelně roztančí Karlovy Vary v prvním zářijovém týdnu, letos oslaví dvacáté narozeniny. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní i doprovodný program.

Karlovarský folklorní festival probíhá od 1. do 6. září nejen v Karlových Varech, ale také v Mariánských a Františkových Lázních, Jáchymově, Ostrově, Lokti či Bečově nad Teplou.

Na západ Čech letos přijedou soubory z Mexika, Číny nebo Nového Zélandu. Z evropských souborů pak festival přivítá německý soubor z Bayreuthu a chybět nebudou ani zástupci slovenského folkloru. Českou scénu reprezentuje osm domácích souborů.

Přehlídka lidového umění začíná dnes na kolonádě v Mariánských Lázních. Vrchol celého festivalu je naplánován na víkend do centra lázeňské metropole.

Sobota roztančí doslova celé město

Lidové muziky budou k potkání na kolonádách, v Becherově vile, na prostranstvích před hotelem Thermal, Hlavní poštou nebo Grandhotelem Pupp. V 16 hodin projde městem slavnostní krojovaný průvod, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout všechny účastníky festivalu pěkně pohromadě.

Festival pak vyvrcholí večer ve Velkém sále Thermalu Galaprogramem, kde se představí všechny zúčastněné soubory s tím nejlepším ze svého repertoáru.

V neděli můžete přijít posnídat se soubory na Tržní kolonádu a vychutnat si poslední vystoupení souborů na všech kolonádách. Odpoledne už se všichni účinkující přesunou do přírodního amfiteátru pod hradem Loket, kde celá přehlídka skončí.

Více informací o festivalu naleznete na www.kffestival.cz.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.