Karlovarský kraj se představí na Světové výstavě EXPO 2015 v Miláně

23. leden 2015

Českou republiku budou na výstavě EXPO 2015 v italském Miláně reprezentovat také jednotlivé regiony. Karlovarský kraj podepsal smlouvu o účasti jako první. Ve dnech 1. - 15. června představí návštěvníkům akce to nejlepší z lázeňství, cestovního ruchu, průmyslu i regionálních potravin.

Velkolepá výstava, která se po 15 letech vrací do Evropy, se zaměří na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Hlavní motto akce zní: Potraviny pro planetu, energie pro život.

„Jsme krajem lázeňství, unikátních památek, usilujeme o zápis na seznam UNESCO, a proto považuji za velmi důležité, abychom se takto prestižní akce účastnili. Podle prognózy ministerstva zahraničních věcí se předpokládá, že výstavu navštíví až 20 milionů lidí, přičemž český pavilon má výhodu atraktivního umístění v bezprostřední blízkosti hlavního vchodu,“ uvedl krajský zastupitel Edmund Janisch.

Kraj si jako hlavní téma své prezentace vybral motiv vody

„Podoba naší krajské expozice pomalu dostává jasné obrysy. Chtěli bychom návštěvníkům představit mimo jiné relikviář sv. Maura, jehož kopii si budou moci prohlédnout. Chybět nebudou také naše místní speciality – lázeňské oplatky, likéry, produkty se značkou Regionální potravina,“ popsal Edmund Janisch.

Karlovarský kraj nabídl možnost představit se na výstavě EXPO rovněž městům a obcím regionu. Počítá se zároveň s prostorem pro tradiční odvětví – porcelán, sklo a se zviditelněním místních firem. Účast kraje na výstavě je financována s dotací z Regionálního operačního programu Severozápad.

Výstava zahájí už v květnu

EXPO 2015 se uskuteční v Miláně ve dnech 1.5. - 31. 10. 2015. Účast přislíbilo přes 140 zemí. Český národní pavilon byl zbudován mezi prvními a už nyní sklízí pozitivní ohlasy italských organizátorů.

„Považuji za úspěch, že italská média zařadila českou expozici mezi pěti pavilony doporučenými k návštěvě hned na druhé místo za Itálií,“ poznamenal Edmund Janisch.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio