Karlovarský kraj zvažuje sloučení dětských domovů v Aši a Karlových Varech

Karlovarský kraj připravuje sloučení dětských domovů pro děti do tří let v Aši a Karlových Varech. Ze dvou samostatných organizací, jejichž zřizovatelem je kraj, má vzniknout od ledna 2006 jediný subjekt, a to Dětský domov v Aši. Má ho vést současný ředitel ašského domova Miroslav Rákos. Zda karlovarský domov zanikne, nebo se změní v detašované pracoviště, není zatím jasné.

Sloučením dvou domovů do jednoho vedení karlovarského kraje reaguje na klesající počet dětí umisťovaných do domovů. Jak řekl krajský radní Jiří Mutinský, má se tímto opatřením také zjednodušit řízení organizace. Výraznější finanční úspory ovšem od sloučení nelze očekávat.

Radní rozhodli pro ašský domov, protože je lépe vybaven a má vyšší kapacitu. Může zde být až 120 dětí. Navíc má ašský dětský domov oddělení pro tělesně hendikepované děti. Oproti tomu je v Karlových Varech k dispozici "pouze" 60 míst. Ředitel ašského domova Miroslav Rákos je zkušený odborník - pediatr. Jako vůbec první v České republice začal například s projektem utajených porodů. On by měl také zpracovat novou koncepci.

Zdravotní sestra

Karlovarský domov hospodařil loni s vyrovnaným rozpočtem zhruba 21,5 milionu korun a ašský při vyrovnaném rozpočtu kolem 21 milionů korun vykázal zisk zhruba 1,5 milionu korun.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio