Karlovy Vary chtějí prodat historický objekt Quissisana bez pomoci aukční síně

Déle než jeden rok trvá snaha karlovarského magistrátu prodat památkově chráněný dům Quissisana ve veřejné dražbě. Dosavadní pokusy radnice získat pro zajištění dražby soukromou firmy ale selhaly. Požadavky privátní agentury na finanční ohodnocení byly údajně příliš vysoké. Karlovarská radnice chce proto dům prodat vlastními silami bez pomoci některé z aukčních síní. Historický objekt Quissisana v centru města radnice nabídne za vyvolávací cenu 24 miliony korun.

Karlovy Vary původně měly pro aukci využít služeb pražské firmy Ré Property, již si zvolily ve výběrovém řízení. Asi dva miliony korun požadovaných Ré Property za provedení aukce se ale městu zdály příliš vysokou částkou. Dražbu proto zajistí právní odbor magistrátu a úlohy licitátora se ujme městský právník.

Vyvolávací cena pětipodlažního domu palácového typu s 21 balkóny a sloupořadím, který stojí v atraktivním lázeňském území, bude 24 milionů korun. Účastníci aukce budou muset složit na účet města jistinu ve výši kolem dvou milionů až pěti milionů korun.

O dům Quissisana už projevilo zájem šest společností. Dvě s ruskou účastí, dvě s německou a zájem má stále i firma prezidenta karlovarského Mezinárodního filmového festivalu Jiřího Bartošky Filmservis. Mezi vážnými uchazeči o dům by měla být rovněž společnost Karlovarské minerální vody. Náměstek Hybner očekává, že by se konečná cena za dům mohla dostat při dražbě až ke 40 milionům korun. Veřejná držba objektu se má uskutečnit v prvním pololetí letošního roku.

Quissisana - Karlovy Vary

Zchátralá Quissisana by mohla po opravě sloužit jakýmkoliv účelům, které nebudou v rozporu s územním plánem pro lázeňskou část města. Při opravě domu bude nutné brát v potaz i podmínky památkářů. V úvahu proto přichází obytný dům nebo menší hotel.

autor: zdt
Spustit audio