Kašperk je pro návštěvníky otevřený i během února

19. únor 2017

Zatímco většina památek je přes zimu pro milovníky hradů a zámků nepřístupná, šumavský Kašperk je už několik let výjimkou. Turisté tam mohou vyrazit i během tohoto měsíce.

Královský hrad Kašperk se může pochlubit hned několika nej. Kromě nadmořské výšky je to třeba i otevírací doba. Není totiž obvyklé, aby se brány hradů a zámků otevíraly i během zimních měsíců. Na Kašperku už několik let ano. A otevřená hradní brána tam návštěvníky čeká i teď v únoru.

Poprvé se hrad takto během zimy otevřel už v roce 2000. Podle kastelána Zdeňka Svobody byl důvod prostý, v každém ročním období má totiž památka své kouzlo, výhledy do okolí mají jinou náladu a také sama cesta nahoru je v zimě zajímavá, i když poněkud náročnější.

Nemalým lákadlem pro návštěvníky je pak také fenomén pohádky Anděl Páně. Tento pohádkový příběh se na Kašperku natáčel právě v zimních měsících a pro některé lidi je i to důvod, aby na hrad vyrazili v zimě.

Na Kašperk behem zimy vyrazí tisíce návštěvníků

Lidé si už podle kastelána Zdeňka Svobody na neobvyklou otevírací dobu památky zvykli. Mezi nejsilnější období patří čas okolo Vánoc a Nového roku, řada lidí totiž tráví Silvestra na Šumavě, a návštěva Kašperku je tak docela příjemným zpestřením.

Navíc tady připravují kromě komentovaných prohlídek, divadla také dětskou výpravu do hradu. Problém nejsou ani nízké teploty, lidé se totiž na hradě mohou občerstvit horkým čajem nebo kávou. Letos už na hrad během zimního období dorazilo na prohlídky téměř 2300 návštěvníků. Dalších několik stovek se pak podívalo alespoň na hradní nádvoří.

Klasickou otevírací dobu ale hrad Kašperk nemá ani během letní sezóny. Od roku 2011 je pro návštěvníky během července a srpna otevřený i v pondělí, kdy mají ostatní památky obvykle zavřeno. Provoz hradu to podle kastelána Svobody neomezuje a nekomplikuje to ani jeho údržbu. Zásadní věci se tam totiž dělají na podzim nebo na jaře. Zavedení tohoto režimu ovšem znamenalo pro hrad nutnost posílit personál, v hlavní sezoně tam pracuje sedm průvodců.

Nabídka pro návštěvníky během zimy se ale od té letní liší. Standardně tam v sezóně nabízejí dva prohlídkové okruhy, Stavba hradu a Život na hradě. Navíc v létě hrad nabízí také speciální programy na nádvoří a noční prohlídky. Během období jarních prázdnin mohou lidé vidět pouze okruh Život na hradě. K vidění je purkrabství, hradní palác, východní věž a pak také unikátní videoprojekce, která nabízí představu o tom, jak kdysi život na hradě vypadal.

Zajímavé turistické cíle nabízí i okolí hradu

Kašperk je jednou z dominant Šumavy a okolí Kašperských Hor, návštěvníci ale mohou najít zajímavá místa i v jeho okolí. Nejbližší zajímavostí je tzv. Pustý hrádek, tedy jakési předsunuté opevnění hradu vzdálené zhruba 400 metrů od Kašperku. Nabízí krásné pohledy nejen na hrad, ale i na velkou část Šumavy. Dále je možné vyrazit na naučnou stezku Po stopách strážců hranice, která je dlouhá téměř 20 km a kromě Kašperku zavede turisty také do Amáliina údolí, Řetenic, Ždánova a Kašperských Hor. Relativně blízko Kašperku je pak také rozhledna Sedlo nebo Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích.

Hrad Kašperk je přístupný od 4. února až do 18. března vždy ve středu a v sobotu. První prohlídka začíná v 10:30 hodin a pak vždy v půl. Poslední prohlídku stihnou návštěvníci, kteří se na Kašperk dostanou v 15:30 minut. V 11 hodin je možné absolvovat prohlídku v německém jazyce. Otevírací doba se pak od dubna ještě rozšíří, otevřeno bude po celý víkend, a to vždy od 10 do 1 hodin. Podrobnosti o památce najdete zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio