Kašperské Hory lákají na středověké slavnosti

8. září 2017

Středověká hudba, kejklíři, žoldnéři nebo trubači. Kašperské Hory se po roce opět ponoří do středověku. Začínají tam totiž městské slavnosti.

Městské slavnosti s názvem Šumavské Kašperské Hory v dobách Karla IV budou i letos pestré. Hlavní program je připraven na celou sobotu a nabídne zábavu pro malé i velké. Chybět nebude jarmark, rytířské souboje a dokonce ani poprava. V Kašperských Horách mohou tentokrát návštěvníci potkat třeba mincmistra, lazebnici, žebráka nebo provazníka, ale také i šlechtice.

„Začátek programu vybubnují bubeníci svým vystoupením a v půl jedenácté dopoledne přijedou historické osobnosti, a to Hynek Berka z Dubé, což byl pražský purkrabí a také správce kašperskohorských zlatých dolů Jana Lucemburského, se svým doprovodem, ve kterém bude i jeden ze zakladatelů kostela sv. Mikuláše a to Johannes Chugner," popsala úvod slavností vedoucí kašperskohorského informačního centra Jitka Skořepová.

Program slavností se už tradičně odehrává na několika místech ve městě, například v parku pod kinem. Tím hlavním místem ovšem i letos zůstává kašperskohorské náměstí. Právě tam mohou lidé navštívit staročeský jarmark a při práci sledovat středověké řemeslníky. Zájemci z řad dospělých i dětí si pak mohou vyzkoušet také rýžování zlata nebo navštívit středověké skriptorium.


Podrobný program slavností najdou zájemci zde.

„Pro děti jsou také nachystané dobové aktivity, takže si budou moci vyzkoušet minichůdy, budou si hrát se dřevem. Dobovou atmosféru doprovodí samozřejmě hudebníci, budou tady tanečnice, takže se představí různé druhy tanců, dvorské z doby Karla IV., lidové tance, dokonce středověký cikánský tanec," vyjmenovala Jitka Skořepová.

Kašperské Hory při letošních slavnostech budou vonět dřevem

Součástí slavností bývají už tradičně i šermířské souboje, které nebudou chybět ani letos. K vidění tady bude tentokrát dokonce i poprava. Přímo na náměstí jí zájemci mohou přihlížet přesně od třinácti hodin. Novinek je ale pro letošní ročník připraveno mnohem víc.

„Letošní téma Šumavských Kašperských hor je Po stopách letokruhů. V rámci programu se oproti loňskému roku objeví řezbáři, kteří mají za úkol motorovou pilou vysochat sošku permoníka, což byl takový ten strážce dolu. Ve vestibulu kina se představí návštěvnické centrum Dřevák z Modravy, kde budou připravené interaktivní exponáty pro děti. Budou si moci stavět mimo jiné i kostky, malovat dřevěné ptáčky, poznávat různé druhy dřeva a podobně," popsala aktivity vedoucí infocentra Skořepová.

O zábavu ale nepřijdou ani ti, kteří do města zavítají o něco později. V podvečer se totiž uskuteční rytířský turnaj pro děti a kromě toho vystoupí také kejklíři a zazní dobová hudba. Návštěvníci uvidí dvorské tance z doby Karla IV., Frašku o kádi a po setmění program zpestří ohňová šou. Sobotu pak zakončí ohňostroj.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio