Kdo jsou muži z videa? Řidiče v Plzni ohrožoval zbraní šéf zásahové jednotky a policista oceněný medailí

Dva policisté v civilu, kteří v září ve dne za plného provozu se zbraní v ruce zakročili proti řidiči v Plzni, jsou podle zjištění Radiožurnálu šéfy západočeské zásahové jednotky.

Jeden z nich přitom v minulosti dostal od tehdejšího plzeňského hejtmana Václava Šlajse slavnostní medaili za příkladné plnění pracovních povinností. Prý pracoval a plnil úkoly i nad rámec výkonu služby. Oba vysocí důstojníci zůstávají ve službě, podle vedení západočeské policie totiž musí celou věc nejdříve vyšetřit generální inpekce.

Na rušné plzeňské křižovatce donutil neoznačený černý Mercedes zastavit jiné civilní auto. Z auta vystoupili dva muži. Jeden z nich měl v ruce pistoli. Následovaly nadávky i projevy násilí, kterými policisté v civilu donutili řidiče vystoupit z jeho vozu a legitimovat se. Oni sami služební průkazy ukázali až po opakované výzvě řidiče.

Šéf a oceněný kolega

Policistou, který z vozu vystoupil se zbraní v ruce, byl šéf plzeňské zásahovky Josef Němec. Druhým mužem byl pak jeho zástupce, loni medailí oceněný Vladimír Slavotínek. Radiožurnálu informace potvrdily dva dobře informované zdroje z bezpečnostního prostředí.

Josef Němec celou situaci s odkazem na pokyn právníka nechtěl jakkoliv komentovat. Vladimír Slavotínek nezvedal telefon. Zda oba vysoce postavení důstojníci plzeňské zásahovky i nadále řídí její konkrétní operace, není jasné.

„Byla přijata taková opatření, aby nebyly ohroženy zájmy Policie České republiky,“ řekla mluvčí Krajského policejního ředitelství Martina Korandová.

„Probliknutí“ policie

Příslušníci zásahových jednotek jsou cvičeni na ostré zákroky proti těm nejnebezpečnějším pachatelům. Tentokrát se ale její plzeňští velitelé zaměřili na civilního řidiče. Ten je předtím takzvaně „problikal“ kvůli jejich údajně agresivní jízdě.

Průběh incidentu zachyceného na videonahrávce, kterou médiím poskytnul právník napadeného řidiče, prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, a to s podezřením na zneužití pravomocí ze strany obou důstojníků zásahovky. Vytažení zbraně může policistům značně uškodit.

„Myslím si, že to jenom podtrhuje, že police jednala protiprávně a zneužila pravomoc,“ okomentoval jednání policistů právník Jaroslav Ortman. Žádné obvinění však v této věci zatím nepadlo.

autor: jt
Spustit audio