Kladruby jsou letošní vesnicí roku Plzeňského kraje

25. červenec 2005

Kladruby na Tachovsku, obec s téměř 1400 obyvateli, známá zejména díky monumentálnímu klášteru a katedrále, se letos stala Vesnicí roku v Plzeňském kraji. Porota soutěže ocenila zejména péči a snahu radnice o zlepšení života občanů. Na druhém místě se umístila obec Hněvnice na Plzeňsku a na třetím Ejpovice na Rokycansku.


Vedle hlavního titulu Vesnice roku byla udělena i další ocenění. Barevné stuhy za kulturu a společenský život získaly Díly na Domažlicku, za péči o mládež Rozvadov na Tachovsku a za péči o zeleň a životní prostředí Svojšín na Tachovsku. Diplom získaly Bolešiny na Klatovsku a Kozojedy na Plzeňsku za vedení obecní knihovny a za vedení kroniky obce. Ocenění za květinovou výzdobu se dočkal Chlum na Rokycansku.

Cílem soutěže je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Do letošního jedenáctého ročníku soutěže se v kraji přihlásilo 23 obcí. Kraj rozdělí vítězným obcím celkem 150.000 korun. Vítěz postupuje do národního finále.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio