Kladruby na Tachovsku lákají turisty do nového muzea

27. červen 2015

Do Kladrub jezdili dosud lidé hlavně kvůli klášteru, od letošního roku láká městečko na nový turistický cíl. Nové muzeum představuje historii Kladrubska a každodenní život v tomto regionu.

Regionální muzeum Kladrubska sídlí přímo na náměstí v Kladrubech. Vzniklo v budově vedle radnice, kde dříve bývala škola a později kino. Městečko poblíž Stříbra a dálnice D5 tak má novou atrakci. Stálá expozice muzea mapuje historii Kladrubska, která se začala psát před devíti sty lety založením tamního kláštera. K vidění jsou tam různé listiny, nádobí a třeba i šperky. Právě mezi nimi mohou návštěvníci vidět i pár nečekaných zajímavostí.

„Jsou tady prstýnky, ale zároveň k tomu máme i pozůstatek článku prstu, který u toho byl nalezen," řekla ředitelka muzea Marcela Hlaváčová. Dalším pozoruhodným exponátem je podle ní i model Kladrub z roku 1843, kdy město potkalo velké neštěstí, obrovský požár. Všechny exponáty jsou popsané a označené v češtině ale i v němčině.

Regionální muzeum Kladrubska představuje historii Kladrubska a každodenní život v tomto regionu

Muzeum má být kulturním centrem regionu

V prvním patře muzea je víceúčelový sál určený pro hudební, divadelní nebo filmová představení. V další místnosti bude expozice věnovaná přírodě Kladrubska. V současné době tu ale najdeme valchu, staré hrnce, mycáky, máselnice a další desítky let staré předměty. Unikátní a dočasná výstava představuje život za časů našich babiček. Předměty věnovali dárci z celého Tachovska.

Regionální muzeum Kladrubska

„Město Kladruby má bohatou historii a my bychom ho rádi zatraktivnili a přitáhli tam těch turistů ještě víc. Proto jsme vytvořili Regionální muzeum Kladrubska, nejen turistický cíl, ale bude to víceúčelová instituce. Měla by pořádat i akce pro občany a věnovat se organizování kulturních akcí v Kladrubech," vysvětlila starostka města Svatava Štěrbová s tím, že by se nové muzeum mělo stát turistickým i kulturním centrem regionu.

Regionální muzeum Kladrubska se návštěvníkům oficiálně otevře 1. července. Přístupné pak bude denně kromě pondělí vždy od 10:00 do 17:00.

autoři: sch , lum
Spustit audio