Klášter Teplá u Mariánských Lázní chystá oslavy blahoslaveného Hroznaty

13. červenec 2017

Patron plzeňské diecéze blahoslavený Hroznata zemřel před 800 lety - přesně 14. července 1217. Oslavy začnou zítra a potrvají do neděle. Připravený je pestrý duchovní, kulturní i další program.

Po všechny tři dny proběhne od 10 hodin v opatském kostele Zvěstování Páně premonstrátského kláštera v Teplé slavnostní mše svatá. Zítra ji bude sloužit generální opat P. Thomas Handgrätinger a při mši vystoupí Schola Gregoriana Pragensis. V sobotu povede mši emeritní biskup plzeňské diecéze Monsignor František Radkovský a v neděli biskup plzeňský Monsignor Tomáš Holub.

V sobotu mezi 13. a 15. hodinou jsou na programu volné prohlídky kostela, knihovny a barokního křídla kláštera. Tepelský klášter byl před 9 lety prohlášen národní kulturní památkou a předloni skončila jeho obnova za půl miliardy korun. V sobotu v půl druhé začne setkání členů společenství Magnificat, poté ve 14 hodin proběhne setkání bývalých politických vězňů a příslušníků PTP. V 16.00 vystoupí s varhanním koncertem v opatském kostele Jitka Chaloupková.

Tepelský klášter premonstrátů s kostelem Zvěstování Panny Marie

Oslavy probíhají k uctění památky blahoslaveného Hronaty, který byl zámožným šlechticem a pocházel z nejvyšších vrstev tehdejší české společnosti. Po smrti manželky a syna změnil svůj život, jako rytíř se rozhodl sloužit bohu, zúčastnil se dvou křížových výprav. Po nich založil mužský klášter v Teplé a ženský v Chotěšově. Později spravoval coby probošt majetek tepelského kláštera.

V roce 1217 byl zajat nepřáteli, skončil v žaláři, kde zřejmě hladem, žízní a zimou zemřel. Spolubratři získali za výkupné mrtvé tělo. V 50. letech se jeho ostatky ocitly v ohrožení, klášter se totiž tehdy dostal do rukou armády. Tepelský farář ale Hroznatovy ostatky vyměnil s důstojníkem za dvě láhve slivovice a přenesl je v aktovce do městského kostela. Po roce 1990 byly přeneseny zpět do klášterního kostela.

Plzeňská diecéze se snaží o to, aby byl blahoslavený Hroznata svatořečen

V roce 1897 Papež Lev XIII. potvrdil jeho uctívání jako blahoslaveného a o 100 let později byl papežem Janem Pavlem II. jmenován patronem nově vzniklé Plzeňské diecéze. V září 2004 zahájil biskup František Radkovský proces vedoucí k jeho svatořečení. Od té doby diecéze shromažďovala poznatky o Hroznatově životě i o úctě, kterou mu lidé prokazovali po jeho smrti.

„My letos slavíme 800 let od Hroznatovy smrti. Věříme, že se nám podaří uzavřít diecézní proces a budeme moci do Říma předat všechny podklady, které Řím vyžaduje proto, aby sám mohl rozhodnout o svatořečení. Věřím, že na pouti v Teplé tento proces oficiálně jako biskup ukončím a všechna akta předám,“ řekl biskup plzeňský Tomáš Holub. Podle něj by mohl být Hroznata svatořečen do roka až dvou let. Plzeňská diecéze jako jediná u nás má jako patrona nikoli světce, ale blahoslaveného - i tento fakt by mohl pomoci k Hroznatově svatořečení.

autoři: lum , jik
Spustit audio