Klášter v Plasích se nově pochlubí zrestaurovanými starými hodinami

22. leden 2017

Dlouhé tři roky trvalo restaurování vzácných barokních hodin v klášteře v Plasích na severním Plzeňsku, které jsou přes tři sta let staré. Na složitém procesu se podíleli celkem čtyři restaurátoři. Ale povedlo se, a hodiny z první poloviny 18. století jsou nejen krásné, ale i funkční.

Hodiny, které zdobí klášterní knihovnu, právě uvedla do chodu hlavní průvodkyně Monika Tuková. „Tyto hodiny mají poměrně zajímavou historii. A dokonce ji nedokážeme ani celou popsat. Víme, že jsou barokní a domníváme se, že pochází přímo z kláštera v Plasích. S jistotou můžeme říct, že se nacházely v Metternichovském vlastnictví v 19. století a tudíž předpokládáme, že byly někde tady v prostorách konventu nebo prelatury,“ říká Tuková.

Vzácné hodiny jsou stojací a na výšku měří téměř dva a půl metru. „Stojí na zemi a v současné době jsou vysoké zhruba 240 centimetrů. Vrchní hodinová skříň má segmentové zakončení - edikulu. Samotný hodinový stroj je opatřen ciferníkem, okruží je mosazné, postříbřené a jsou tam římské číslice. Na hodinovou skříň navazuje dlouhá dřevěná noha, která kryje kyvadla. Ve spodní části se nachází podstavec potažený lakovanou ořechovou dýhou,“ řekla Stanislava Beránková, kurátorka kláštera v Plasích.

Čtyři restaurátorské profese odvedly skvělou práci

Před restaurováním byly hodiny v havarijním stavu, doslova se rozpadaly a vypadaly úplně jinak. Za Metternichů dostaly černý nátěr, který je měl buď chránit, anebo sladit s ostatním vybavením interiéru. Ten bylo potřeba odstranit, aby se objevil původní materiál, tedy dřevo. Při obnově hodin se uplatnily čtyři restaurátorské profese.

„Byl to samozřejmě restaurátor dřeva, protože dřevo tady zabírá největší prostor. Dále restaurátor hodin, jenž odvedl skutečně skvělou práci, protože hodiny fungují. Potom restaurátorka textilu, neboť podkladem ciferníku je hedvábný taft. Ten pochází zřejmě už z 19. století, a bylo nutné ho taky restaurovat. Jsou tu ještě papírové součásti, drobný medailonek, drobná grafika a papírové podlepy, které se nám podařilo také zachránit,“ upřesňuje Stanislava Beránková.

Barokní hodiny budou součástí základního prohlídkového okruhu, který vede obytnou budovou mnichů, tedy konventem.

autor: kos
Spustit audio