Klatovské divadlo obsadili řemeslníci, diváky čekají novinky

3. srpen 2015

Opravuje se mimo jiné elektroinstalace a buduje se bezbariérový přístup. Návštěvníci se ale dočkají změn i přímo v hledišti.

Pokud by někdo v těchto dnech klatovské divadlo navštívil, vůbec by ho nepoznával. Hlediště bez sedaček a všude dělníci. Probíhá tam rozsáhlá rekonstrukce, která přijde na zhruba 10 milionů korun, a diváci díky ní budou mít při sledování představení mnohem větší komfort.

„V současné době byla dokončena elektroinstalace, už jsou zde malíři, natírají podhledy balkónů. Až bude elevace sedadel, tak by se už nedostali na tyto prostory. Na balkoně byla elevace, ale v hledišti dole ne, to bude novum. Takže lidé budou moci lépe vidět," uvedla ředitelka Stálé divadelní scény Klatovy Zdena Koubová.

Samotnou elektroinstalaci nejspíš lidé příliš nezaregistrují, ale změny v hledišti určitě ano. Diváci se usadí do zbrusu nových sedadel, která jim nabídnou výrazně větší komfort. Změní se i kapacita divadla, ze současného počtu 470 sedadel klesne na 393. K tomu je třeba ještě přičíst přístavky, jejich počet se ale nezmění. Zůstane jich čtrnáct.

Dělníci v divadle vytvoří také nový vjezd pro vozíčkáře a další významnou a pro diváky příjemnou novinkou bude klimatizace.

„Od října zde bude nová klimatizace, takže herci, na které svítí reflektory, nebudou odcházet z jeviště propocení až na kůži a diváci nám tak nebudou vyčítat, že jsou až do morku kostí propocení," řekla Zdena Koubová.

První představení v opraveném divadle čeká návštěvníky v říjnu

Některé věci se ale nezmění. Barva obložení balkonů například zůstává nadále šedá. S tímto designem počítá návrh architekta a ladění v odstínech šedi má navíc i praktické důvody, tlumí totiž světla reflektorů. Zůstává také vínová barva sametové opony. Potahy nových sedadel jsou vybrány tak, aby s oponou ladily.

Rekonstrukce začala v červnu a v současné době se na ní podílí čtrnáct firem. Toto číslo ale nemusí být konečné.

„Ještě se může přihodit cokoliv, protože je to stará budova. Takže se někde na něco narazí, pak musí přijít další firma. Třeba hlavní vchod do divadla bude kompletně nový, protože všechno už bylo zrezlé," vysvětlila Zdena Koubová.

Návštěvníci klatovského divadla si novinky budou moci už za pár měsíců sami prohlédnout. První představení v opravených prostorách uvidí 23. října, bude to Charleyova teta v podání Divadla Na Jezerce.

Rekonstrukce klatovského divadla
autor: en
Spustit audio