Klatovské muzeum připravilo výstavu České Vánoce

24. listopad 2017

V klatovském vlastivědném muzeu začaly výstavy s vánoční tématikou. Návštěvníci se tady seznámí s vánočními zvyky nebo si například prohlédnou nové kolekce betlémů. V jeho prostorách začal i tradiční jarmark rukodělných výrobků a v době adventu se tam chystají i tvůrčí dílny a komentované prohlídky.

„Klatovské muzeum získalo do svých sbírkových fondů v uplynulých letech několik desítek nových betlémů a tak jsme rádi, že tento tradiční prvek českých Vánoc můžeme našim návštěvníkům představit ve vstupní hale muzea. Betlémů je tady zhruba 35 a jsou z různých materiálů. Betlémy jsou zajímavé svojí různorodostí a těžko bych vypíchla jeden jediný. Pro mě je fascinující pestrost všech,“ řekla kurátorka výstavy Ivana Sieberová.

Návštěvníci se v muzeu seznámí s vánočními zvyky a tradicemi. Dozví se například i to, jak Vánoce slavili naši předci a od kdy se používá vánoční balicí papír nebo ubrousky. „Hrdě se bijeme v hruď, jaké máme pěkné české Vánoce, ale toho, co je dnes o Vánocích ryze českého, je opravdu poskrovnu. Na výstavních rámech a ve vitrínách proto představujeme tradiční české zvyky, dále informace o vánočním stromečku a samozřejmě jídle,“ doplnila Ivana Sieberová.

Zájemci mohou přijít koupit dárek pro své blízké nebo něco vyrobit

Výstavy doplní komentované prohlídky a také tvůrčí dílny. Součástí je také tradiční vánoční jarmark. „Máme tady různé staročeské perníky, lodičky ve skořápkách, plovoucí svíčky, ozdoby z různých materiálů a také nádherné zvonečky, které zvoní každý jinak,“ popsala pracovnice muzea Martina Salvová.

Vlastivědné muzeu Dr. Hostaše v Klatovech bude přístupné každý den, kromě pondělí, až do 22. prosince. Lidé se do něj mohou přijít podívat také mezi vánočními svátky.

autoři: en , jik
Spustit audio