Klatovské rybářství zahájilo výlovy. Ryby na Vánoce budou menší

18. říjen 2017

Výlovy jsou v plném proudu. Na Klatovsku letos sloví zhruba 300 rybníků, už teď je ale jasné, že kvůli suchu je ryb méně, jsou menší a taky dražší.

S každým podzimem se situace opakuje. Rybníky po ránu zahalí mlha, na březích se objeví kádě s vodou a z loděk se ozývají pokyny rybářů. Výlovy mají své neopakovatelné kouzlo. Letos ale i malou vadou na kráse. Rybáři se potýkají s nedostatkem vody v rybnících i v sádkách.

Například Klatovské rybářství, které hospodaří na zhruba 400 rybnících po celém Plzeňském kraji, letos prý nesloví zdaleka tolik ryb jako v minulých letech. „Některé naše rybníky za celý rok se nedotáhly na normální hladinu. To samozřejmě ovlivnilo jak produkci, tak stav našich ryb. Samozřejmě množství ryb, které máme pro zákazníky nasmlouvané, bychom měli pokrýt, ale tentokrát nezbyde žádné rezerva,“ řekl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček.

Nedostatek vody se podepsal na kvalitě i množství ryb

Kvůli nedostatku vody je ryb nejen méně, ale jsou i menší. „Za prvé se museli dávat menší obsádky, čili méně kusů. Co se týká přírůstků, tak to byl spíše průměr a někde i podprůměr. Už teď víme, že se letos na naši plánovanou produkci, což je zhruba 800 tun, nedostaneme. Pohybovat bychom se měli asi mezi 750 až 770 tunami ryb,“ upřesnil Václav Voráček.

Další problém s vodou řeší rybáři i v sádkách, které jsou většinou pod rybničními soustavami. Podle Václava Vorlíčka ale i v nich je vody méně. Proto se musí s vodou šetřit, aby s ní vydrželi do doby, než se budou ryby ze sádek expedovat.

Za rybu si připlatíme jen pár korun

Vzhledem k okolnostem je už teď jasné, že si zákazníci na Vánoce za ryby připlatí. Například Klatovské rybářství zdraží kapra zhruba o dvě koruny za kilogram. Tradičně jsou ryby levnější při výlovech než před Vánoci u stánku.

Přímo na hrázi si mohou zájemci koupit kapra a další ryby třeba 24. října u rybníku Korytný v Oselcích. 26. října se bude lovit rybník Všerubský a 27. října na Domažlicku rybník Metelský. V listopadu potom budou výlovy s prodejem ryb pokračovat třeba v Mezolezích na Domažlicku nebo v Nezamyslicích na Klatovsku. Výlov největšího Myslívského rybníku bude dvoudenní a začne 31. října.

Klatovští rybáři letos plánují 300 výlovů. Poslední bude 20. listopadu.

autoři: en , jik
Spustit audio