Klatovský zimní stadion letos čeká významná rekonstrukce

24. leden 2018

Po desítkách let provozu se zmodernizuje systém chladícího zařízení. To by mělo přinést výrazné snížení rizika čpavkové havárie a nižší provozní náklady. Úpravy vyjdou na 30 milionů korun.

„Technologie, která se používá na zimáku v Klatovech, je původní z roku 1970. Dál funguje samozřejmě s drobnými vylepšeními, aby to splňovalo požadavky jak požární ochrany, tak bezpečnostních předpisů. Rekonstrukce by měla v první řadě přinést výrazné snížení obsahu čpavku v chladicím systému na zimním stadionu, zhruba o dvě třetiny. Vzhledem k tomu, že je zimní stadion v zastavěné části města, tak je to logický krok. Za druhé přinese snížení ekonomického zatížení, protože nová technologie je úspornější. Za třetí si myslím, že to celkově zkvalitní chladící proces,“ uvedl ředitel zimního stadionu Pavel Kaňák.

Rekonstrukce chladícího zařízení přijde zhruba na 30 milionů korun. Podle původních plánů měla začít už v loňském roce. Termín bylo ale nutné posunout.

„Je to záležitost, kterou jsme museli odkládat z důvodu toho, že jsme vyjednávali o dotaci, která není nepodstatná. Dělá téměř 18 milionů korun. Tuto akci je nutné uskutečnit, protože současné chlazení na zimním stadionu je poměrně obsolentní. Přestože o něj technici a údržbáři vzorně pečují, jsme v roce 2018 a je potřeba abychom tuto změnu udělali,“ vysvětlil místostarosta Klatov Václav Chroust.

Podle Pavla Kaňáka je rekonstrukce naplánovaná na duben až červen, tak aby co nejméně ovlivnila běžný provoz stadionu.

autoři: en , jik
Spustit audio