Klatovy přiblíží cestování v době baroka

28. duben 2017

V Klatovech dnes začíná už 11. ročník akce Barokní jezuitské Klatovy. Potrvá až do neděle a její součástí bude například mše svatá, koncert nebo letošní novinka: dramatická četba přímo v kryptě katakomb. Chybět ale samozřejmě nebude ani tradiční historická konference.

Historická konference jezuitských Klatov má pokaždé jiné téma. Letos se věnuje světskému i duchovnímu cestování v době baroka. Konference se koná v sále městské knihovny a vystoupí na ní celkem osm přednášejících. „Hovořit bychom měli nejen o tak zvaných kavalírských cestách, kdy mladí bohatí čeští velmožové cestovali zejména do Itálie. Budeme se však věnovat i misiím, což byl zajímavý fenomén právě 17. a 18. století spojovaný s jezuity,“ říká předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust.

Jedním z témat přednášek budou i tradiční poutě, které měly nejen světský charakter, ale významná byla i složka duchovní. Jednou ze slavných poutí u nás byla například Svatá Hora.

Historická konference začíná dnes odpoledne a pokračuje v sobotu mezi 9. a 14. hodinou. Doprovodný program Barokních jezuitských Klatov připravil i pavilon skla, kde jsou k vidění vzácné barokní dvojstěnky, které mají vztah právě k jezuitům. „My tu máme tři vitríny, ve kterých jsou číšky s religiózními tématy. Na jedné z vystavených číšek je v medailonu zakladatel jezuitského řádu Ignác z Lyoly. I ostatní číšky mají nějaký vztah jezuitskému řádu, „ vysvětluje kurátorka výstavy Jitka Lněničková.

Výstava a komentované prohlídky

K výstavě budou v sobotu i komentované prohlídky, a to od 11, 13 a 15 hodin. Barokní jezuitské Klatovy pak budou pokračovat v jezuitském kostele, kde v 17 hodin zazní requiem a mše svatá.

Další mše svatá bude v kostele v neděli od 10 hodin a celebrovat ji bude emeritní biskup František Radkovský. Jakýmsi posledním pomyslným bodem bude vystoupení herce Jana Potměšila, který bude přímo v klatovských katakombách v neděli večer číst z knihy, která obsahuje dopisy a texty jezuitů, které psali v průběhu 17. a 18. století ze svých cest v Jižní Americe.

Dramatická četba začne v 18. Hodina a barokní jezuitské Klatovy zakončí plzeňský biskup Tomáš Holub.

autoři: en , jik
Spustit audio