Klatovy vytáhly do boje proti holubům

23. listopad 2015

Přiblížit se k jezuitskému kostelu nebo Černé věži v Klatovech je určité riziko, tyto památky si totiž velice oblíbili holubi. Změnit to teď chce město ve spolupráci s farností.

Problém s holuby na náměstí se stal pro klatovskou radnici neúnosným. Schody k jezuitskému kostelu a sochy v jeho průčelí jsou neustále potřísněné od ptačího trusu a stejně je na tom i Černá věž, kde ptáci hnízdí na parapetech. Na niky a římsy těchto budov proto začali v tomto týdnu odborníci instalovat ochranné sítě a hrotový systém.

„Teď se nacházíme zhruba v té výšce nějakých 18 metrů nad terénem a tady se ošetřuje ta nejvrchnější část, aby se zamezilo padání trusu na chodník. Hroty slouží k zamezení výskytu holubů," popsal opatření pracovník odborné firmy Pavel Nuhlíček, který z plošiny prováděl instalaci hrotů.

Ochranný hrotový systém proti ptactvu je v podstatě seskupení drátů umístěných na jakési liště, ta se připevní k povrchu římsy nebo jiné exponované plochy a dráty, tedy hroty potom vyčnívají tak, že brání ptákům v tom, aby na to místo dosedli. Možnosti takového systému jsou různé, volba konkrétního opatření pak záleží na místě, které je třeba ochránit.

„Tady se zvolil systém ten, že se ošetřuje pouze náletová hrana říms (…) Když vidíte, v jakém stavu je katedrála, že se rozpadá zdivo, takže v podstatě nějaké komplexnější řešení je ztrátou vynaložených času a finančních prostředků. Takže po opravě budovy se dá celé sousoší zasíťovat, aby se zamezil veškerý výskyt těch holubů," vysvětlil Pavel Nuhlíček.

Efektivitu opatření ukáže až čas

Volba hrotového systému a ochranných sítí nebyla původně jedinou možností, kterou město zvažovalo. Ve hře byla také varianta umístění elektrických pásků. Tu radnice nakonec zavrhla, protože by pak bylo nutné instalovat také nějaký zdroj elektrické energie. Jasná volba byla od začátku v případě ochrany nik, tam totiž byla pouze jedna možnost, a to už zmiňované sítě. Klatovská radnice věří, že se instalace všech těchto opatření vyplatí a že holubi z náměstí alespoň částečně zmizí.

„Těžko předvídat, co holubi udělají nebo neudělají. Předpokládáme však, že jich bude na náměstí míň," uvedl místostarosta Klatov Martin Kříž.

„To teprve dá čas, jestli to k něčemu bude. Bude to stát hodně peněz a teď ještě, aby to k něčemu bylo," řekla Anna Šeflová, která se stará právě o údržbu okolí jezuitského kostela.

Náklady na zátarasy proti holubům přijdou zhruba na 150 tisíc korun, podělí se o ně město Klatovy a místní farnost. Do nových ochranných opatření vkládají velké naděje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio