Kola pro Afriku opustila Plzeň. V Gambii budou na konci října

17. září 2016

Od června lidé z Plzně a okolí vozili do areálu Škoda sport parku v Plzni - Doudlevcích stará vysloužilá kola. V rámci charitativního projektu Kola pro Afriku se jich v západočeské metropoli podařilo vybrat skoro pět stovek.

Vybrané bicykly odvezl kamion do centrálního skladu v Ostravě-Koblově. Roztřídí se a ta vhodná pro Gambii se pošlou do věznice v Heřmanicích, kde je odsouzení v rámci svých pracovních činností opraví. Do Gambie odjede lodí asi 400 nejvhodnější kol z celé České republiky. Vozí se tam zhruba dvakrát za rok, většinou jede jeden až dva kontejnery. Nakládka na loď proběhne pravděpodobně 29. září, v Gambii se náklad bude předávat na konci října.

„Nejlepší jsou kola horská, protože tam se jezdí především po písčitém povrchu. Děti chodí do školy od 3 do 10 km, to kolo jim to určitě usnadní a urychlí,“ říká fotograf a kameraman Martin Homan, který si projekt v Plzni vzal na starost.

A co bude s koly, která pro africký terén nejsou vhodná? Také se opraví a budou sloužit v půjčovnách nebo se prodají v internetových aukcích. Výtěžek pak pomůže uhradit další náklady spojené s projektem Kola pro Afriku. Například pomohou uhradit dlouhou a drahou cestu bicyklů lodí.

autor: iko
Spustit audio