Kostel svatého Petra a Pavla v Kralovicích se postupně obléká do nového kabátu

24. červenec 2017

V Kralovicích na severním Plzeňsku začala další část rekonstrukce kostela svatého Petra a Pavla. O jeho postupnou obnovu se snaží spolek Gryspek, který také zpřístupnil podzemní kryptu s mumiemi rodu Gryspeků. Celkově si rekonstrukce za posledních sedm let vyžádaly přes osm milionů korun, z toho zhruba polovinu pokryly dotace z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury.

„Nyní se pracuje na úseku jižní strany hlavní lodě kostela, kde se opravuje cihlová fasáda a zároveň dvě vitrážová okna. Ta byla převezena do restaurátorské dílny v Písku. Dále zde budou provedeny všechny nutné zednické práce a cihlové prvky, které jsou zdevastovány, budou vyměněny za nové. Bude zkontrolováno a doplněno spárování. Tím bude celá práce hotová,“ řekl místopředseda spolku Gryspek Tomáš Soukup.

V minulých letech se na kostele opravila střecha, která dostala novou krytinu a okapy. V roce 2009-2010 následovala rekonstrukce fasády kostelní věže, dále se opravoval presbytář a kaple, což je úsek kostela, který je pokryt sgrafitovou fasádou. V současnosti probíhají opravy na části kostela, jehož venkovní strana je pokryta režnými cihlami.

„Pro letošní rok je rozsah prací v hodnotě zhruba 778 tisíc korun, z toho 695 tisíc je dotace z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury České republiky. Kostel v Kralovicích je v tomto programu zařazen díky tomu, že se jedná o unikátní renesanční stavbu. Za prvé v naší republice je málo renesančních kostelů a tento je navíc unikátní tím, že je to v podstatě italská renesance vybudovaná v Čechách,“ doplnil Tomáš Soukup.

Opravy jižní části kostela potrvají zhruba do konce října.

autoři: kos , jik
Spustit audio