Kostel svatého Václava v Sušici má nově vzácný mramorový oltář

19. leden 2018

Jen málo kostelů na Sušicku se může pochlubit mramorovým oltářem. Nově mezi ně patří kostel svatého Václava v Sušici. Oltář byl původně umístěný v českobudějovické katedrále a farnost v Sušici ho získala darem.

Zajistila jeho renovaci, upravila pro něj presbytář. „Původní oltář v kostele je dřevěný, který zde byl od poslední reformy vatikánského koncilu a sloužil tu více než 50 let. V každém kostele by ale měl být pevný kamenný oltář, takže jsem rád, že se ho dočkáme i tady v Sušici,“ řekl farář Marek Donnerstag.

Oltář byl čtyři roky uskladněný na zahradě Českobudějovického biskupství. Kvůli vlivu povětrnostních podmínek byl poškozený a potřeboval opravit. Několik týdnů na něm proto musel pracovat restaurátor, který ho očistil a poškozené části slepil. Oltář je z růžového mramoru a podle Marka Donnerstaga má velkou cenu.

„Je to nejen kvůli materiálu, protože mramor je drahý, ale především má svoji historickou hodnotu. Jedná se o oltář, u kterého několik generací českobudějovických biskupů sloužilo mši svatou, takže pro nás je velmi vzácný. Restaurátorské práce stály 130 tisíc korun, další náklady na opravu presbytáře, osvětlení a další práce s tím spojené zatím nemáme přesně vyčíslené,“ uvedl Donnerstag.

Model 1:1 pomůže při umístění oltáře

Než bylo možné více než tunový oltář do kostela svatého Václava nainstalovat, musely se provést přípravné práce. „Tak těžký oltář musí stát na pevné kamenné podlaze, takže všechny dřevěné prvky musely být demontovány. Máme tu model 1:1, aby bylo vidět kam oltář umístit, protože oltář ani kostel není symetrický,“ vysvětlil kaplan Jan Kulhánek.

Podle něj je kamenný oltář velkou vzácností, protože ne každá farnost si ho může z finančních důvodů dovolit pořídit. Nový oltář slavnostně posvětí v neděli při mši svaté českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

autoři: en , jik
Spustit audio