Koupaliště v Nýrsku bude mít slanou vodu. Rekonstrukce právě začala

13. červen 2016

V Nýrsku na Klatovsku se pustili do opravy zastaralého areálu koupaliště. Vodu tam chtějí upravovat pomocí soli.

„Zvolili jsme úpravu elektrolýzou soli, která je šetrná jak k uživatelům, tak k životnímu prostředí,“ říká místostarostka Nýrska Soňa Hladíková. „Elektrolýzou soli vzniká plynný chlór, který se ve vodě rozpustí, vznikne kyselina chlorná, která vodu vyčistí, zbaví ji bakterií, řas a všech nežádoucích látek,“ vysvětluje Hladíková.

Voda tak zůstane bez chlóru, ale pouze mírně slaná. „Salinita vody v bazénu je několikanásobně menší než v moři, odpovídá to zhruba polovině slanosti lidských slz,“ přibližuje místostarostka.

Na biotop je koupaliště malé

Elektrolýza je přitom až náhradní řešení. Původně zde měl vyrůst přírodní biotop, ve kterém by se o čištění vody staraly vodní rostliny. „Bohužel jsme se ve stadiu projektových prací dostali k tomu, že na našem koupališti je málo prostoru na to, abychom tady biotop mohli umístit,“ zdůvodňuje starosta Nýrska Miloslav Rubáš. „Velikost biotopu by odpovídala velikosti bazénu a technicky to nešlo řešit,“ dodává Rubáš.

Na místo zastaralého bazénu o délce 50 metrů a hloubce 2,5 až 3 metry vznikne o několik metrů menší bazén, hluboký bude jen 1 m 60. Brouzdaliště a malý bazének pro děti rovněž čeká oprava a podle místostarostky Hladíkové zde pro děti přibydou i drobné vodní atrakce.

V letošním roce budou v areálu probíhat demoliční a stavební práce. Rekonstrukce koupaliště přijde na necelých 18 milionů korun a otevřeno by mělo být začátkem června příštího roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio