K+R je nově před 33. ZŠ v plzeňských Skvrňanech. Značka řeší problémy s parkováním

14. červen 2016

Polib a jeď (kiss and ride) - o to řidiče žádá informativní značka s nápisem K+R. Ideálně by měl motorista krátce zastavit, dát pusu dítěti, poslat ho do školy a hned odjet. Několik takových značek najdou řidiči i u plzeňských škol.

Modrý obdélník a v bílém poli nápis K+R je nově u 33. základní školy v ulici Terezie Brzkové, v Plzni Skvrňanech. „Zatím máme víceméně pozitivní zkušenosti, rodiče význam značky pochopili a plně se jím řídí,“ říká ředitel 33. ZŠ Radek Růžička, podle něhož by mělo ve Skvrňanech být míst k parkování více. „Určitě by se dala rozšířit kapacita nejenom parkovaní kiss and ride, ale i celkově parkovací stání kolem školy a vůbec ve Skvrňanech," myslí si Růžička.

Značka K+R informuje řidiče-rodiče, aby políbili své děti a rychle z parkovacího stání odjeli

Místa označená dopravní značkou K+R pravidelně, hlavně ráno, kontrolují strážníci. „Například u 15. a 33. ZŠ, kde se značky objevily, jsme prostřednictvím letáčků informovali řidiče o významu této dopravní značky,“ říká Jana Pužmanová, mluvčí plzeňské městské policie. Ta má možnost řidiče, kteří značku nerespektují, potrestat. „Pokud tam řidič skutečně zaparkuje a poruší daný význam značky, hrozí mu bloková pokuta,“ doplňuje Pužmanová.

V budoucnu se značky K+R objeví i u dalších plzeňských škol. Značka se podobá té, podle níž má řidič odstavit své auto a pokračovat MHD. Záchytná parkoviště P + R budou v Plzni přibývat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio