Kruhová křižovatka v Nepomuku zůstane bez Jana Nepomuckého. Zastupitelé realizaci odmítli

24. říjen 2017

Město loni vyhlásilo architektonickou soutěž, ve které porota z 27 prací vybrala návrh Adama Kovalčíka. Ten ke kruhovému objezdu umístil siluetu svatého Jana Nepomuckého jako dopravní značení na mýtné bráně a doprostřed křižovatky palmu.

Na poměrně nové kruhové křižovatce první třídy denně projede tisíce aut, i proto vznikl nápad umístit zde umělecké dílo, které by lákalo do Nepomuku, rodiště Jana Nepomuckého. Vítězný návrh ale vzbudil ve městě rozporuplné reakce. Vedení města se proto rozhodlo uspořádat během voleb do poslanecké sněmovny referendum, kde by se místní k vítěznému návrhu vyjádřili.

„Zastupitelstvo v červnu schválilo těsnou většinou, aby se referendum konalo. Ve chvíli, kdy pověřená městská rada vše připravila a provedla vyčíslení všech nákladů, se většina zastupitelů nakonec neodhodlala zvednout ruku pro referendum kvůli relativně levné soše ve veřejném prostoru,“ vysvětlil místostarosta Nepomuku Pavel Kroupa.

Co bude na kruhové křižovatce, se zatím neví

Podle Pavla Kroupy se zastupitelé nedohodli ani na žádném jiném návrhu uměleckého díla, které by mělo na kruhové křižovatce stát. Shodli se jen v jednom bodě. „Většina zastupitelů je proto, aby na kruhovém objezdu vzniklo nějaké dílo připomínající Jana Nepomuckého. Už se ale nenašla žádná většina, která by byla pro jakékoli konkrétní řešení,“ dodal Kroupa.

Také Pavla Motejzíka z Mikroregionu Nepomucko mrzí, že se na kruhovém objezdu zatím žádné umělecké dílo neobjeví: „Myslím, že je škoda, když už se ta soutěž vyhlásila a měla nějaké výsledky, že ten vítězný návrh nebyl nakonec postaven, a že ani referendum, kde mohli lidé k tomu stanovit svůj názor, se neuskutečnilo. Všechna snaha de facto vyšuměla do ztracena bez jakéhokoliv výsledku.“

Téma výzdoby kruhové křižovatky prozatím město odložilo. Kdy a jestli vůbec se k tomuto tématu ještě vrátí, zatím není jasné.

autoři: čer , jik
Spustit audio