Kutilové najdou svůj ráj v plzeňském DEPO2015

1. srpen 2015

Veřejné dílny Makerspace jsou plné nástrojů, objevovat krásu řemesel tam může kdokoliv.

V plzeňském DEPO2015 si lidé mohou vyzkoušet, jestli v nich nedřímá řemeslný či kutilský talent. V rámci programu Evropské hlavní město kultury vznikl v bývalé vozovně trolejbusů veřejný prostor Makerspace vybavený nástroji a materiálem. Otevřený je každý den od 13:00 do 15:00 a kdokoliv si tam může přijít vyrobit cokoliv - pod dohledem zkušených lektorů.

Veřejná dílna je plně vybavená, lidé tam najdou i miniaturní kovářskou výheň na plyn, kde si mohou sami něco ukovat. Práci kováře si tam mohou vyzkoušet i děti.

„Mně se objevila na tohle reklama na facebooku, a protože hledám pro Kubu aktivity, kde by mohl vidět řemesla, kde by mohl vidět technické věci, tak jsem začala pátrat, kde to je a jak se sem dostaneme," řekla Štěpánka Tetourová, která do prostoru Makerspace přivedla svého syna Jakuba.

Radost z nové dílny mají ale i dospělí. Na své si tam přijdou jak kutilové amatéři, tak i profesionální řemeslníci, kteří zrovna nemají vlastní prostor, kde by mohli tvořit. To je také případ loutkáře Tomáše Jereše, doma pracovat nemůže.

„Doma určitě ne, když vyrábím loutky nebo rekvizity, nebo se věnuju nějakým způsobem kutění, tak u nás v dílně v loutkovém divadle V Boudě. Tady chystám loutky ze špalíčků, z takových odřezků, co se tady najde. Na příští rok na Loutkářskou Chrudim chystám taky takový podobný workshop, tak tady jsem si to aspoň mohl vyzkoušet," pochvaloval si Tomáš Jereš.

Makerspace v Plzni bude až do konce prázdnin zdarma

Hala v DEPO2015 je plná různých strojů, nástrojů a různého materiálu. Po celé prázdniny tam navíc probíhají recyklační dílny.

„V podstatě z odpadu tvoříme nové výrobky, dáváme tomu odpadu nový smysl a lidé si ty výrobky s sebou mohou odnést domů," vysvětlil mistr Jan Honomichl.

Zatím jsou dílny v testovacím provozu a až do září bude jejich využití zdarma, pak už za poplatek. Podrobnosti o prostoru Makerspace a jeho možnostech najdete zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio