„Kybernetika hrou“ to je téma letní školy na Fakultě aplikovaných věd v Plzni

15. srpen 2017

Fakulta aplikovaných věd na Západočeské univerzitě v Plzni pořádá tento týden letní školu nazvanou Campo ARduino. Je pro žáky druhého stupně základních škol a taky pro středoškoláky. Tématem letošního pátého ročníku je „kybernetika hrou".

Účastníci se na letní škole naučí postavit jednoduché roboty a naprogramovat je. Pak se s nimi budou účastnit různých soutěží, jezdit po čáře, vyhýbat se překážkám nebo projíždět bludištěm.

„Na začátku budou děti ovládat roboty přes dálkové ovládání, potom přejdeme ke složitějším věcem, kdy začnou roboty lehce programovat, aby už nemusely používat dálkové ovládání, ale využívaly funkčnost robota, který má infračervené čidlo, ultrazvuk a dotykové fousky. Pomocí těchto věcí budou ovládat robota a překonávat další překážky,“ popsal lektor letní školy Ivan Gruner.

Zájem o letní školu se zvyšuje

„Letos se letní školy účastní 44 účastníků a zájem každoročně roste. Začínali jsme se 16 a loni jich bylo zhruba 36. Otevřeli jsme 3. laboratoř, kam se lépe vejdeme všichni. Znalosti dětí, které se hlásí do letní školy, jsou různé, ale nijak zvlášť je netestujeme. Účastníkem se mohou stát již děti od páté třídy. Je zajímavé, že řada dětí má zkušenosti s nějakým programováním, dokonce i mikropočítačů a mikrokontrolérů,“ řekl Miloš Železný, který letní školu Campo Arduino na FAV organizuje.

Na katedře kybernetiky jsou laboratoře robotiky nebo umělé inteligence. Organizátoři si pro účastníky připravili několik ukázek. V laboratoři záznamů pohybu, ve které provádí výzkum syntézy znakové řeči, například uvidí, jak se vytváří animované filmy.

Cílem letní školy Campo Arduino je podle Miloše Železného mladým lidem, dětem a středoškolákům představit problémovou oblast kybernetiky. Rozšířit jejich povědomí a ukázat jak je tento obor zajímavý a že v něm mohou najít i velmi zajímavé uplatnění.

autor: jik
Spustit audio