Lanovka nahradí na šumavském Špičáku lyžařský vlek

Ve sportovním areálu na šumavském Špičáku se po sobotním ukončení lyžařské sezony na svah vydali dělníci a začali postupně rozebírat jeden z vleků. Tamní sportovní areál letos zboří dva vleky a místo nich postaví novou čtyřsedačkovou lanovku až na vrchol hory. Lanovka, která bude měřit 1260 metrů a překoná převýšení 320 metrů, má být pro lyžaře pohodlnější a zároveň výrazně zvětší kapacitu areálu. Hotova by měla být do podzimu, aby se mohla rozjet se začátkem nové lyžařské sezony.

V současné době je kapacita areálu 4250 lidí za hodinu a až bude v provozu lanovka, bude kapacita celková 5110 lidí za hodinu.

Majitelé areálu začali s bouráním dvou vleků z let 1970 a 1979 i přesto, že na svazích je dosud sníh, a bylo by ještě možné lyžovat. Podle jednatele společnosti Sport Servis Josefa Tremla je ale nejvyšší čas se pustit do práce, aby se nová lanovka stihla včas postavit. Navíc se díky sněhu ještě může do svahu jezdit rolbou a materiál z rozebraných vleků s ní stahovat dolů, což je šetrnější k prostředí.

čtyřsedačková lanovka

Kromě lanovky vyroste ve středisku i nová obslužná budova. Celkové náklady na stavbu činí zhruba 67 milionů korun. Stavbě lanovky předcházelo loni postavení cesty z vrcholu Špičáku k místu zvanému Rozvodí. Nová cesta se napojila na stávající komunikaci a při stavbě lanovky v horní části se po ní bude dopravovat materiál. Protože svah, na kterém se lanovka buduje, má jeden z největších sklonů sjezdovek v zemi, bude se muset materiál na část lanovky přepravovat na místo vrtulníkem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio