Lesopark Ostende u Velkého boleveckého rybníku v Plzni má nové cesty i tůně

28. duben 2017

Nové cesty pro pěší, dřevěné mostky i vodní tůně přibyly v lesoparku Ostende u Velkého Boleveckého rybníku v Plzni. V oblíbené rekreační oblasti je nechala vybudovat Správa veřejného statku města Plzně v rámci druhé etapy revitalizace lesoparku.

Poslední úpravy se týkají zejména bělohorské části lesoparku Ostende. „Jedná se o prostor mezi zadní cestou na pláž Ostende, a cestou na druhé straně na Košinář a městské sádky, z té další strany je to omýváno velkým Boleveckým rybníkem. Místo je uprostřed centra a velkým Boleveckým rybníkem,“ upřesňuje Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Pro návštěvníky zde nově vznikla síť cest. Podle Richarda Havelky tu dříve bylo téměř neprostupné území s pár cestami. Ty vyšlapali převážně rybáři, neboť toto místo bylo v minulosti vyhledávanou lokalitou k rybaření. „Nové cesty jsou doplněné mostky, které jsou vyrobené z tradičního dubového dřeva. Mostky jsou postavené proto, že síť cest je doplněna novým vodním prvkem. Jedná se o tři na sebe navazující tůně. Je to zřejmě obnovení původního Boleveckého potoka,“ doplnil Havelka.

Park bude sloužit všem

„Všechny nové trasy jsou bezbariérové. Slouží tedy jak našim handicapovaným spoluobčanům, kteří mají trasu kolem celého Boleváku, tak i rodinám s dětmi, kdy tudy mohou jezdit maminky s kočárky nebo malé děti na kolech. Takže je to opravdu služba veřejnosti,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík.

Druhou etapu revitalizace lesoparku Ostende slavnostně otevřeli zleva Richard Havelka, Ivana Mádlová, Petr Náhlík a Milan Sterly

Celá tato oblast je velmi rekreačně využívaná. Podle Petra Náhlíka sem jezdí nejen lidé z nejbližšího sídliště v Plzni na Lochotíně, ale i celé město a okolí, a to nejen v létě, ale i v podzimním období.“ V této oblasti působí i skautské oddíly, které zde mají tak zvané lesní školky. Místo je tedy cílem výchovných aktivit. V oblasti se nachází také Sofronka, kde pracuje ekologická výchova Správy veřejného statku města Plzně,“ doplnil Petr Náhlík.

Úpravy lesoparku Ostende přišly na zhruba na dva a půl milionu korun a zaplatilo je město ze svého rozpočtu.

autoři: čer , jik
Spustit audio