Lesy České republiky obnovily tři historické vodní nádrže na Tachovsku

28. srpen 2016

Lesy České republiky v posledních letech obnovují, opravují a staví nové vodní nádrže, které zadržují vodu v krajině. Tři malé vodní nádrže teď obnovily na Tachovsku. Rekonstrukce trvala čtyři roky a stála šest a půl milionu korun.

Soustava tří historických nádrží se nachází v pramenné části Zámeckého potoka, nedaleko dálnice D5, poblíž Kladrub. Zuzana Čeňková, vedoucí toků Lesů ČR, nám řekla, jak vypadaly nádrže před jejich rekonstrukcí: „Nádrže byly mělké, zarostlé náletovými dřevinami a plné přibližně metrovým nánosem sedimentu. Hráze byly zborcené a protržené, bez funkčních výpustných a bezpečnostních zařízení k tomu, aby se hráze dále neničily.“


Nádrže Raška se nazývají po původním majiteli nedaleko stojící hájovny, který se jmenoval Raška, vysvětlila Zuzana Čeňková.

František Šampalík, vedoucí správy toků - oblast povodí Berounky Lesů ČR vysvětlil, proč se nádrže obnovily: „Hlavním důvodem je krajinotvorný účel, kdy nádrže slouží jako ideální biotop pro řadu rostlin a živočichů vázaných na vodní prostředí. Jsou také důležitým zdrojem vody pro zvířata a při hašení požárů. A v neposlední řadě zachycování vody v krajině.“

Ve spodních nádržích se zabydlelo už mnoho živočichů, jako jsou třeba Skokani Zelení a Ropuchy Obecné. Dokonce tam můžete vidět i raky, čolky nebo mloky.

„Raška 1,2 a 3 jsou historické nádrže, které byly vybudovány vodohospodáři před druhou světovou válkou. Ty časem zpustly a obnovily jsme je až teď my. Důvodem rekonstrukce je to, že údolím protéká vodní tok, pod kterým jsou vesnice. V případě přívalových srážek je možné v nádržích vhodnou regulací hladiny, zpomalit tok vody a tím pádem zmírnit nebo zabránit povodňové vlně, která by mohla ohrozit lidi, kteří tam bydlí,“ uvedl Václav Lidický, výrobně technický ředitel Lesů ČR.

Lesy České republiky obnovily tři historické vodní nádrže na Tachovsku. Pomůžou zadržet vodu v krajině i ochránit před povodněmi

Rekonstrukce trvala od října 2011 do listopadu 2015 a stála 6,5 milionu korun. U všech nádrží se nachází i lavičky, aby všichni návštěvníci měli možnost si odpočinout a posedět.

V letošním roce Státní podnik Lesy České republiky chce obnovit 35 podobných nádrží, za téměř sto milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio