Letiště Líně u Plzně omezilo provoz. Spory mezi nájemcem a ministerstvem už řeší soud

Bývalé vojenské a dnes malé civilní mezinárodní letiště Líně u Plzně omezilo provoz. Dotkne se to desítek parašutistů i sportovních letců. Můžou za to táhlé soudní spory mezi ministerstvem obrany a nájemcem. Co bude s rozsáhlým areálem dál, je nejisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto.

Letadlo. Ilustrační foto. | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Letiště Líně u Plzně si před lety pronajala firma PlaneStation Pilsen. Kvůli neplacení nájemného ale ministerstvo obrany smlouvu před dvěma lety vypovědělo.

Celková výše pohledávek je prý okolo 50 milionů korun. Firma se ale brání. Ministerstvo jí prý pronajalo i pozemky a objekty, které nejsou jeho, a nebere v potaz investice do areálu.

PlaneStation Pilsen tak v areálu letiště zůstal a s ním i dalších desítky firem, kterým dál části letiště pronajímal. Kdo je v právu, o tom rozhoduje soud, který v červnu vydal jedno ze svých nařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letiště Líně u Plzně omezilo provoz. Spory mezi nájemcem a ministerstvem už řeší soud. Podrobnosti zjišťoval redaktor Lukáš MIlota

„Veškeré nájmy, které nám platily podnájemní firmy, se musely uschovávat do soudní úschovy,“ vysvětluje Lubomír Hrudička z PlaneStation Pilsen.

Firma proto kvůli nedostatku financí přestala letiště střežit a oznámila to ministerstvu obrany.

„Tento krok jsme považovali za značně nestandardní. Ostrahu zajišťují pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky,“ říká za ministerstvo obrany Vladimír Lukovský.

Následně firma PlaneStation omezila provoz letiště. „Ze tří dispečerů zůstal jeden kmenový,“ podotýká jednatel firmy Lubomír Hrudička s tím, že letiště funguje o víkendech, svátcích a po domluvě.

„Spolupracujeme se zdejšími leteckými provozovateli. Snad se nám podaří letecký provoz zachovat,“ dodává Hrudička a připouští i možnost, že letiště skončí.

O budoucím využití letiště stát podle Lukovského rozhodne až po ukončení soudních sporů. Ať už bude s letištěm v budoucnu cokoliv, i dál tu má sídlit krajská letecká záchranná služba.

Lukáš Milota, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme