Letošní Slavnosti svobody v Plzni navštívilo přes 90 tisíc lidí

9. květen 2017

Davy lidí v ulicích, fotky s veterány i s tanky, chvíle nadšení, ale také slzy dojetí - i to přinesly další Slavnosti svobody v Plzni. I když počasí bylo proměnlivé, zavítaly do centra města desítky tisíc lidí. Podle magistrátu i policie se oslavy 72tého výročí osvobození a konce druhé světové války obešly bez incidentů.

Už tradiční součástí oslav je den otevřených dveří v Českém rozhlasu Plzeň. Do rozhlasové budovy přišlo v sobotu 1200 lidí. Program byl pestrý a na fanoušky plzeňského rozhlasu čekali oblíbení moderátoři i řada zajímavých hostů.

Sobota nabídla vůbec nejhezčí počasí. Mnoho lidí odpoledne přilákal hlavní pietní akt Slavností svobody u památníku George Pattona. Lidé děkovali a tleskali devíti americkým a belgickým veteránům. A také veteráni děkovali za projevenou úctu, za všechny promluvil 94 letý Earl Ingram: „Vyzýváme vás, abyste si nenechali vzít pod žádnou záminkou svou svobodu a volnost. A vyzýváme vás, abyste byli bdělí. Přejeme vám dobré zdraví, dlouhý život, prosperitu a volnost na vždy.“

Největší podívanou byl letos obnovený Konvoj svobody, po Klatovské třídě projelo 200 historických vozidel, tanky, džípy, obrněné šestikolky, mezi auty pochodovali vojáci, nad kolonou přelétli stíhačky. Klatovskou třídu lemovaly tisíce diváků, kteří mávali českými i americkými vlaječkami.

Na Slavnostech Svobody se rozhodně nikdo nenudil

Slavnosti pozvaly i na swingové nebo folkové koncerty, besedy s veterány nebo několik vzpomínkových setkání. Malé i velké přilákaly dobové americké vojenské kempy za Plazou i v Proluce, ukázky české armády v depu, lákavé byly i přehlídky protektorátní módy v sadovém okruhu. Ze stánků voněly klobásy nebo langoše, pivo teklo proudem. Náhodně oslovení návštěvníci si slavnosti pochvalovali.

Spokojená byla v neděli večer i koordinátorka oslav Jana Komišová z plzeňského magistrátu. Podle kamerového systému a naplnění jednotlivých lokalit přijelo lidí do Plzně hodně.“ Odhadovaná návštěvnost během čtyř dnů je zhruba 90 tisíc lidí. Počet je určitě vyšší než loni, a to zhruba o 40 tisíc,“ řekla Komišová.

Příští Slavnosti svobody budou třídenní - od pátku 4. do neděle 6. května 2018. Hlavní pietní akt by už měl být zase u pomníku Díky, Ameriko! Poškozený památník chce město obnovit letos v létě.

autor: lum
Spustit audio