Lidé na Tachovsku přišli o jedinou dostupnou chirurgickou pohotovost

26. únor 2015

Tachovsko postihl další výpadek zdravotní péče. Po uzavření chirurgické pohotovosti v sousedních Mariánských Lázních chybí v celém regionu večerní nebo noční chirurgická služba. Tachovsko nemá nemocnici s akutními lůžky a lékařkou péči zajišťují jednotliví lékaři, polikliniky, soukromá klinika v Plané a záchranná služba.

Podle starostky Plané Martiny Němečkové se dostupnost zdravotní péče na Tachovsku zhoršila, hlavně odpoledne a večer.

„Když se komukoliv stane cokoliv drobného, jako podezření na zlomenou ruku nebo nohu, tak v podstatě mezi Chebem a Plzní není žádné zařízení, které by pacienta ošetřilo. My bychom požadovali, aby alespoň banální úrazy nebyly voženy erzetami 60 kilometrů do Plzně, aby ti pacienti nemuseli sami jezdit takhle daleko a aby se tyto základní věci ošetřily tady v regionu," dodává k tomu starostka Plané.

Podle Martiny Němečkové se dostupnost lékařské péče na Tachovsku zhoršuje a žádá kraj a zdravotnická zařízení, aby se situace řešila.

Plzeňský kraj už loni vypsal veřejnou soutěž, ve které nabízel za provozování chirurgické pohotovosti 2 miliony 600 tisíc korun ročně. Podle krajské radní Mileny Stárkové se do soutěže nikdo nepřihlásil.

„Jsme si vědomi toho, že je to okres, kde chybí nemocnice, proto určitě vypíšeme novou veřejnou zakázku na více peněz. Ale v současné době zjišťujeme, zda vůbec se v této oblasti najdou chirurgové, kteří budou ochotni sloužit. Chceme znát, za jakých podmínek by tito chirurgové sloužili," upozorňuje Milena Stárková.


Co dělat v případě, když si na Tachovsku zlomíte nohu?

Pokud se tak stane ve všední den, pak je třeba vyhledat některou z chirurgických ambulancí. V případě, že už jsou zavřené, měl by člověk zvážit svůj stav - pak se buď nechá odvézt do nemocnic v Plzni nebo ve Stodu, případně využije dostupná zařízení na Tachovsku, vysvětlila radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Milena Stárková.

„Jednak v Tachově je nepřetržitá pohotovost pro dospělé, potom je také pohotovost v Boru u Tachova a ve Stříbře a v Plané u Mariánských Lázní je nepřetržitá pohotovost pro děti. A dále je tady hustá síť stanovišť Zdravotnické záchranné služby. Je to v Tachově, v Plané, v Konstantinových Lázních, ve Stříbře a navíc pracujeme na tom, že otevřeme, možná v příštím roce, další stanoviště záchranné služby v Boru u Tachova," dodává Stárková.

autor: lum
Spustit audio