Lidé s Parkinsonovou nemocí dostanou odbornou péči i v Plzni

26. říjen 2016

Plzeňský Domov sociálních služeb Domovinka získal značku Parkinson standard. Je to osvědčení, které potvrzuje, že se dokáže plně postarat o pacienty s Parkinsonovou chorobou. Domovinka je po Domově sociálních služeb v Krnově druhým zařízením v republice, které tuto značku obdrželo. Uděluje ji společnost Parkinson, která tak chce nejen ocenit domovy, kde se o lidi s Parkinsonem umí postarat, ale také upozornit na to, že v Česku chybí zařízení specializovaná na tuto nemoc.

V České republice je jen minimum specializovaných pracovišť, kde dokážou parkinsonikům pomoci a postarat se o ně. Běžná zdravotnická zařízení to podle předsedy Parkinson klubu Plzeň Valera Mičundy nezvládají.


Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které se projevuje ztuhlostí páteře a svalstva, třesem končetin a celkovou zpomaleností. Pacient postupně ztrácí schopnost ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb. Současná lékařská věda neumí tuto nemoc vyléčit, existují pouze prostředky, které umožňují mírnit průběh nemoci. V České republice Parkinsonovou chorobou trpí až 30 tisíc lidí.

„V nemocnicích je péče naprosto nedostatečná. Personál v podstatě neví, co obnáší starat se o pacienta s Parkinsonovou nemocí,“ uvedl Valer Mičunda.

V Domovince se umí o parkinsoniky postarat

„Naši zaměstnanci jsou proškolení a přesně vědí, že pacienti se musí více motivovat k pohybu a musí hodně rehabilitovat. Přesně vědí, kdy podávat léky a kdy dát pacientovi najíst. Léky se musí podávat nalačno, jinak totiž neúčinkují. To všechno se naplnilo díky školením, kterými jsme prošli a certifikátu, který jsme obdrželi,“ řekla Bohumila Hajšmanová.

Parkinsonovu chorobu má i paní Marie Kobesová. V Domovince pobývá ve stacionáři skoro rok a je velmi spokojená. Rodina by jí tak všestrannou pomoc zajistit nedokázala

Společnost Parkinson chce zlepšit informovanost o nemoci, protože řada lidí si plete Parkinsona s Alzheimerem nebo s nějakým druhem demence. Své o tom ví předsedkyně společnosti Zdislava Freund, která chorobou také trpí.

„Projevy Parkinsonovy choroby jsou nepříjemný třes, dezorientace, pomalost v reakcích nebo se člověk zarazí uprostřed vykonávání nějaké činnosti,“ dodala Freund.

Domovinka v současnosti shání prostředky na vybudování svého nového sídla. Pokud se to podaří, budou v něm i specializovaná lůžka pro pacienty s Parkinsonem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio