Lidé v Plasích protestují proti kácení smrků

20. září 2017

Alej smrků v Plasích na Plzeňsku má ustoupit in-line dráze. To se ale nelíbí některým místním obyvatelům, na vedení města se proto obrátili s peticí.

V Plasích na severním Plzeňsku protestuje řada obyvatel proti kácení smrkové aleje. Z cesty, kterou lemuje a kudy chodí obyvatelé Plas často na procházky, se má stát bruslařská in-line dráha. Povede od fotbalového hřiště ke studánce Prelátka. Celkově by mělo padnout téměř sedmdesát smrků. Lidé v Plasích v uplynulých dnech podepisovali listinu, ve které požadují, aby celou věc znovu projednalo zastupitelstvo.

„Ta příroda je nádherná a neměla by se tímhle ničit. Je škoda každého stromu, který vyroste a pokácí se," vyjádřila se obyvatelka Plas Libuše Vojtová k záměru vykácet alej kvůli stavbě in-line dráhy.

Stabilitu smrků prověřila před pěti roky vichřice. Podle starosty Zdeňka Hanzlíčka z ČSSD přímo v aleji popadalo zhruba deset stromů.

Stabilitu smrků prověřila před pěti roky vichřice

„Z toho asi jen dva byly zdravé, ale ty porazily ty shnilé stromy, které padaly," doplnil starosta Hanzlíček.

Stabilitu smrků prověřila před pěti roky vichřice

Místní chtějí mladé a zdravé stromy zachovat

Podpisovou listinu proti kácení vyslal mezi obyvatele Plas jeden z nich Michal Škop. Podle něj je třeba v rámci aleje rozlišovat velké a staré stromy a stromy mladé, u kterých je nepravděpodobné, že by byly shnilé a nepřistupovat ke všem stejně. Radnice ovšem argumentuje tím, že podle odborníků do této lokality smrky vůbec nepatří. Původně to byl anglický park, pro který jsou typické stromy listnaté. A ty mají smrky nahradit.

„Pokud se to tady všechno vykácí a vysadí se nové stromy, tak to znamená, že tak třicet let tady ta alej určitě nebude. Pokud se vykácí třeba jen některé stromy, tak se to může postupně nahrazovat," vysvětlil své stanovisko Michal Škop.

Podle starosty Zdeňka Hanzlíčka ale přichází protesty pozdě. Projekt se řeší čtyři roky a má už všechna potřebná razítka. Město v roce 2016 zpracovalo územní studii sídelní zeleně. Podle starosty se také počítá s tím, že mladé stromy, které tam už jsou, listnaté duby, buky apod., tam zůstanou a dál porostou. Lidé prý navíc měli možnost se k projektu vyjádřit.

„Byla tři veřejná sezení s občany města, kde byla široká účast, kolem 40 až 50 lidí a co se týče této lokality, tak se nikdo nevyjádřil záporně. Nevím, proč je to až v této době, když už je de facto všechno připravené," řekl starosta Hanzlíček.

Pod dokument, který žádá, aby záměr znovu projednalo zastupitelstvo a snížilo počet smrků určených ke kácení, se podepsal dostatečný počet obyvatel. Zabývat se jím budou zastupitelé na svém dnešním zasedání.

autoři: kos , sch
Spustit audio