Maďarští převaděči si odsedí tři roky vězení. Trest jim zpřísnil odvolací soud

9. červen 2016

Padesátiletý Zoltán Kapinecz a osmatřicetiletý Menyhért Sás stráví za mřížemi místo 18 měsíců tři roky. Trest jim dnes zvýšil Krajský soud v Plzni. Muži loni v létě převáželi z Maďarska 76 běženců, kteří se tísnili v jednom kamionu. O převaděče má zájem i německá policie.

Plzeňský krajský soud vyhověl státní zástupkyni, která v odvolání požadovala pro oba převaděče přísnější tresty. Kromě třech let vězení soud navíc muže odsoudil k vyhoštění z České republiky na dobu osmi let.

Policie maďarské převaděče zadržela loni v létě. Kamion plný uprchlíků z Afgánistánu a Pákistánu objevila na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra. Podle výpovědí migrantů seděli všichni natlačení na sobě, 26 dětí sedělo dospělým na klíně.

Lidé za celou cestu z Maďarska nemohli z auta ani vystoupit na toaletu, neměli nic k pití, ani dostatek vzduchu. Zda to byli ekonomičtí migranti, či lidé postižení válkou, se nepodařilo zjistit.

Po Sásovi a Kapineczovi už pátrala i německá justice pro podezření z opakovaného převážení uprchlíků. České soudy už o předání převaděčů do Německa rozhodly, učiní tak po pravomocném ukončení případu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio