Mariánská Týnice chystá na sobotu oživlé prohlídky s názvem Prstem po mapě

22. říjen 2016

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici zve v sobotu na podzimní oživlou prohlídku. Bude se jmenovat Prstem po mapě, váže se k výstavě Mapy a topografie a bude plná kvízů a her. Kromě toho se muzeum připojí k Mezinárodnímu dni archeologie.

Výstava map a topografie přibližuje severní Plzeňsko na historických mapách od druhé poloviny 18. století až do současnosti. Převažují mapy podrobné, topografické, ale jsou tam i mapy tematické, geologické nebo turistické.

„Prstem po mapě je skrytý název toho, aby si návštěvník mohl vyzkoušet, zda se umí orientovat v mapě. A zda se zvládne dostat z počátečního jednoho bodu, přes seskupení dalších až do bodu cílového,“ uvedl Jiří Fák, kurátor sbírek muzea.

Oživlé prohlídky budou obohaceny třemi odbornými přednáškami

Stěžejním bodem oživlé prohlídky jsou tři přednášky. Jedna seznámí zájemce s proměnou krajiny na severním Plzeňsku pomocí historických map. Druhá přednáška se bude specializovat na Kralovice a její okolí a třetí přednáška je o využití map v archeologii, která souvisí s Mezinárodním dnem archeologie, kterému je tato oživlá přehlídka také věnovaná.

Na sobotu je rovněž připravený bohatý program pro děti. Mohou si vyzkoušet různé skládačky při archeologické dílně nebo podzimní hry a tvoření s Domem dětí a mládeže Kralovice.

„Samozřejmě bude otevřené i muzeum se všemi svými expozicemi, včetně té nejnovější s názvem Baroko a jeho svět, která nabízí široké spektrum významných osobností i děl té doby,“ doplnil Fák.

Oživlé prohlídky se v Mariánské Týnici konají v sobotu 22. října od 14:00 do 17:00 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio