Mariánské Lázně se chtějí kulturně a společensky připojit k Plzeňskému kraji

22. leden 2015

Mariánské Lázně nebudou součástí Plzeňského kraje. Starosta města Vojtěch Franta se chce k Plzni přesto připojit - kulturně a společensky. Bude se proto soustředit na to, aby do města přilákal více lidí, a nejen lázeňských hostů

Jako recesi či nadsázku označuje první pirátský starosta Vojtěch Franta připojení Mariánských Lázní k Plzeňskému kraji. Přesto tuhle možnost nechává otevřenou. Pokud prý Karlovarský kraj nezmizí z mapy, zůstanou Mariánské Lázně jeho součástí. Ve druhém případě ale zamíří do Plzně.

"Ta myšlenka tu byla, tuším, v roce 2009 a přišlí s ní zastupitelé za ODS. Ti o ní mluvili docela vážně a myslím, že přímo s Plzeňským krajem," vysvětluje Petr Třešňák, místostarosta Mariánských Lázní.

"Připojení s Plzeňským krajem si dokážu představit v rámci kultury, kdy Plzeňský kraj je kulturní město 2015. Tam bych si dovedl v tomto roce představit velmi vydatnou připojovací strategii," doplňuje Vojtěch Franta.

Jednou z možností této strategie je pro oba členy mariánskolázeňské samosprávy přitáhnout do města turisty, především z Plzně. Ukázat jim, co všechno mohou Mariánské Lázně nabídnout a také připomenout, že vlakem se sem dostanou snadno a rychle.

„Je tam neuvěřitelný sportovní potenciál. Mohou přijet na běžky, na sjezdovky, na kola, " tvrdí starosta Vojtěch Franta, který zve i na množství kulturních akcí. Lákat turisty z Plzně i ze zahraničí se podle něj ale musí dělat jinak – nově.

"Dokážu si představit, že spolu s ostatními 16 městy, která jsou zapsána jako kandidáti do UNESCO spolu s Mariánskými Lázněmi, změníme kompletně marketing vnímání lázeňství v Evropě. Od nějakého starého místa, kde se léčí lidé, po nějaké mladší, kde lidé budou chtít přijet a budou chtít vidět ostatní a vidět sami sebe. A dokážu si to představit, změnit marketing, aby se tam lidi začali vracet," uzavírá Franta.

Prioritou pro Mariánské Lázně je však otázka zdravotnictví, hlavně chybějící služba první pomoci. I proto se chce město soustředit na Karlovy Vary a také na Tachovsko, které řeší stejný problém.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio