Máslo, máslo a zase máslo! To je aktuální téma i na západě Čech

9. říjen 2017

Za čtvrtkilovou kostku másla lidé v Česku zaplatí 60 i více korun. Ceny vzrostly i v okolních zemích. Výrazně máslo podražilo třeba v sousedním Německu. Přesto tam pro něj někteří Češi jezdí.

Hned za Česko-německou hranicí, leží například město Waidhaus, kde mají jednu velkou diskontní prodejnu. Obchod nabízí máslo od tří různých prodejců. Nejlevnější je za 1,99 Euro, nejdražší stojí 2,15 Euro.

„Máme hodně zákazníků z Česka. Řekla bych, že je to skoro 50 procent. Převážně u nás nakupují máslo, jogurty, sýry a další mlékárenské výrobky. Prý jsou v Česku teď šíleně drahé. Omezení žádné nemáme. Každý může koupit deset i dvacet kusů, což se i stává. Nejčastěji kupují zákazníci deset kusů másla,“ řekla vedoucí prodejny Netto Martina Kraus.

Na parkovišti je zhruba třicet aut. Z nich je zhruba deset českých, podle poznávacích značek většinou z Plzeňského kraje. Podle dotazovaných zákazníků se v Německu nákup másla vyplatí. Ačkoliv i v Německu máslo podražilo, je stále levnější než v České republice. Navíc je prý i kvalitnější.

Podle Českého statistického úřadu mlékárny prodávaly máslo meziročně o 63 procent dráž, prodejci zvedli cenu o 45 procent. Samotné máslo oproti loňskému roku zdražilo o 55 procent.

autoři: lum , jik
Spustit audio