Máte doma lisované sklo? Nevyhazovat, máte malý poklad!

14. únor 2018

Sběratelé jezdí mlsně obhlížet do Západočeského muzea v Plzni výstavu lisovaného skla z Heřmanovy Huti. Většinu domácností v regionu by to překvapilo: takových váz a popelníků a misek už lidé vyhodili!

Více než jindy musejí teď uklízečky v Západočeském muzeu leštit skla na výstavě „František Pečený a Heřmanova Huť“. Návštěvníci totiž překvapeně píchají prsty do vitrín a s výkřiky komentují vystavené exponáty – tohle přece měli nebo dokonce mají doma taky! „Tohle je výstava, která se opravdu hodně týká západočechů. Je tady totiž vystavené zcela obyčejné sklo. Ono je ale neobyčejné. Z větší části je totiž výstava věnována Františkovi Pečenému. To je jeden z průkopníků lisovaného skla v tehdejším Československu. Zabýval se designem lisovaného skla od roku 1947, kdy nastoupil do Heřmanovy Huti,“ vysvětluje muzejník a jeden z největších znalců českého skla Jan Mergl.

Kromě muzejních a soukromých sbírek tvoří výstavu pozůstalost Františka Pečeného. Proto mohli muzejníci kromě váz, misek, popelníků, táců a dalších předmětů vystavit také jeho skici a volnou tvorbu. „Pro historiky umění je úžasné sledovat na základě těch postupně vznikajících skic, dalších zpřesňujících výkresů až po technickou dokumentaci vývoj těch předmětů a pak ty předměty k tomu doložit,“ září Mergl.

Vázy a popelníky z těžkého skla, ať už bílé nebo jemně barevně tónované měla nebo dokonce má mnohá západočeská domácnost. Kdysi je totiž vyráběla sklárna v Heřmanově Huti. Výběr její produkce můžete vidět v Západočeském muzeu v Plzni

Výstava má dokázat, že tyhle skleněné předměty denní spotřeby nejsou jen obyčejným sklem bez značky. „Za vznikem toho skla stojí velmi umělecky nadaná a vzdělaná osobnost. Ovšem není tu vystavena jen tvorba Pečeného. Jsou tu i další designéři z Heřmanovy Huti, zejména ti, kteří tvořili na konci 50. let v době tzv. bruselského stylu: František Vízner nebo František Zemek,“ vyjmenovává Jan Mergl.

Poznat, že máte doma některou z váz, jejichž ceny na aukcích poměrně rostou, není snadné, značka tam opravdu není. „Musíte na výstavu. Mimochodem, byl tu známý mladý designér Maxim Velčovský, který lisované sklo sbírá. Do návštěvní knihy napsal, že je výstava pěkná a půlku exponátů nemá,“ těší Jana Mergla.

Výstava „František Pečený a Heřmanova Huť“ potrvá v Západočeském muzeu v Plzni do 18. února. Ale už od konce dubna ji čeká repríza v Muzeu a galerii severního Plzeňská v Mariánské Týnici. Autoři výstavy se také chystají vydat publikaci, která se bude věnovat návrhům designu skla i volné tvorbě Františka Pečeného.

autor: Petra Kosová
Spustit audio