Medvědí stezka v novém

16. listopad 2014

V letošním roce obnovila Správa NP a CHKO Šumava informační panely na naučné Medvědí stezce v jihočeské části Šumavy. Záměrem rekonstrukce stezky bylo kromě obnovy stávajících panelů také doplnění označení dalších skalních útvarů podle původního průvodce, vydaného v roce 1967.

Po letech tak návštěvníci uvidí například „Dračí tlamu“, která se donedávna skrývala za větvemi stromů a keřů. Tato skála svou dračí podobu ukazuje hlavně v zimě, kdy jí díky odtávajícímu sněhu a mrazu narostou ostré „zuby“ v podobě rampouchů. Obnoveno a doplněno bylo rovněž orientační značení stezky. Panely se vyráběly v truhlárně v Kašperských Horách, jejíž pracovníci pak také ve spolupráci se strážci osadili panely a značení v terénu.

Medvědí stezku čeká ještě oprava dřevěných stupňů ve směru od Ovesné a rekonstrukce poválkových chodníků u Jeleního jezírka a v prameništi mezi Viklanem a Kamennou kráskou.

Medvědí stezka byla vůbec první naučnou stezkou na jihu Čech. Vznikla v roce 1966 z podnětu a osobního přičinění prachatických ochránců přírody – Aleše Záveského, Vratislava Francla a Bohuslava Nauše. Poslední obnovou prošla v roce 2001.

Stezka je přístupná celoročně, můžete ji tedy navštívit ještě letos. Je určena výhradně pro pěší návštěvníky, pouze v zimě za dobrých sněhových podmínek je v úseku Jelení Vrchy – Černý Kříž lyžařská trasa. Celá stezka z Ovesné přes Jelení Vrchy do Černého Kříže měří 15 km. Nejnáročnější – ale zároveň nejkrásnější úsek leží mezi Ovesnou a Jelením jezírkem. Právě zde se nachází četné skalní útvary vzniklé zvětráváním žuly. Některým tvůrci stezky dali jména.

Od vybudování stezky uplynulo letos již 48 let. Krajina se neustále mění a některé skalní útvary, popisované v původním průvodci k Medvědí stezce, jsou dnes již zarostlé. Mezi ně patří například Skalní a Medvědí vyhlídka - rozhled z nich je zakrytý vzrostlými stromy. Můžete ale sami, bez nápovědy informačních tabulí, probudit svou fantazii a zkusit najít třeba Pašerácký úkryt, Přístřešek samotáře nebo Skalní stan. Na stezce si všimněte pěkných úseků smíšeného lesa, které jsou nejkrásnější na podzim, a místy i nádherného přirozeného zmlazení jedle. V Jeleních Vrších vaší pozornosti jistě neunikne významné technické dílo – Schwarzenberský plavební kanál s 419 m dlouhým tunelem. Součástí plavebního systému bylo i uměle vybudované Jelení jezírko.

A proč vlastně „Medvědí“ stezka? Část stezky vede po tzv. „Medvědí cestě“ (Bärenstrasse). Poblíž ní se nachází Medvědí kámen – pomníček na místě zástřelu želnavské medvědice - jednoho z posledních šumavských medvědů. Po této cestě byla také medvědice, zabitá 14. 11. 1856, odvážena z míst, kde po mnoho let žila. Členitý terén, skalní pukliny, převisy a jeskyně, navíc skryté v tehdy těžko prostupných lesích, byly pro medvědy ideálním prostředím. V místech, kudy vás stezka provází, žili ještě kolem poloviny 19. století jedni z posledních medvědů jihočeské Šumavy.

autor: Markéta Rudlová
Spustit audio