Město Plzeň v Kotkově ulici postaví záchytné parkoviště

27. květen 2016

U hlavního autobusového nádraží v Kotkově ulici v Plzni vznikne záchytné parkoviště. Město tak che řešit množství aut v centru.

„V letošním rozpočtu jsou schváleny prostředky na vybudování parkoviště v Kotkově ulici na plochách ve vlastnictví města, kde dosud ČSAD autobusy Plzeň odstavovalo autobusy,“ potvrzuje náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Podle něj by parkoviště mohlo být už v příštím roce. „K 31. prosinci 2016 končí smlouva s ČSAD, takže vybereme dodavatele a tak v roce 2017 bude vybudováno odstavné parkoviště pro zhruba 250 automobilů,“ dodává Náhlík.

Problémem je množství aut, která parkují v ulicích v centru města. Vedení Plzně chce trend tlumit hlavně výstavbou přestupních terminálů, kde by cestující přestupovali z příměstských autobusů na městskou hromadnou dopravu. Podobných přestupných uzlů vznikne v Plzni víc.

Podle Náhlíka má město už pravomocná stavební povolení pro dopravní uzly Šumavská, Kaplířova, U Letiště a částečně také na Slovanech. „Ve schváleném rozpočtu města pro rok 2016 jsou zastupitelstvem města vyhrazeny finance na prováděcí projekty těchto přestupních uzlů,“ doplnil náměstek primátora Petr Náhlík.

ČSAD bude muset autobusy, které obsluhují Centrální autobusové nádraží v Husově ulici, přesunou do nedaleké Domažlické ulice, kde má odstavné parkoviště kapacitu 20 autobusů. A to nejlépe už v tomto roce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio