Městská policie v Plzni slaví 25 let své existence

20. duben 2017

Městští strážníci dohlížejí na pořádek v ulicích, na dodržování platných vyhlášek nebo na bezpečí školáků. Pořádají preventivní akce, kontrolují lidi bez domova, správné parkování nebo řeší konflikty mezi obyvateli a návštěvníky města. Čtvrtstoletí městské policie přibližuje výstava v mázhausu plzeňské radnice. Výstava vypráví i o tom, kdo dohlížel na pořádek v Plzni v minulosti.

„Až do roku 1918 tady byla obecní čili městská policie, státní policie vznikla až na konci první světové války. Od roku 1918 až do 1992 zde fungovala zase pouze státní policie,“ připomíná historik Západočeského muzea v Plzni Miroslav Hus. Pod národním výborem sice existovala takzvaná Inspekce veřejného pořádku, ale ta měla omezené pravomoci. Dohlížela na pořádek v ulicích nebo na dodržování otevírací doby. Po roce 1989 se státní police, tehdy Sbor národní bezpečnosti, přeměnila na federální policii.

„Na svou dobu měla tehdy policie velmi málo členů, hodně úkolů, kriminalita rostla a policie nestíhala. Byly pokusy angažovat tak zvané soukromé bezpečnostní agentury, ale lepší bylo mít sbor, který by podléhal přímo městu, a to mohla splnit jen městská policie,“ říká Hus. Tu Plzeň zřídila v roce 1992, podléhá přímo primátorovi, dohlíží na pořádek a bezpečí ve městě a organizuje různé preventivní akce. V současnosti má 317 zaměstnanců, z toho je 278 strážníků, pět asistentů městské policie a třicet čtyři civilních zaměstnanců.

Městská policie spolupracuje s policií státní, kterou v Plzni vede ředitel Michal Krejbich. „Myslím si, že se výrazně doplňujeme. Naše pravomoci jsou samozřejmě odlišné, co můžeme podle zákona o policii České republiky a zákona o obecní policii, ale naším společným zájmem je bezpečnost občanů v Plzni,“ doplnil Krejbich.

Nová strategie mění tvář

Před dvěma lety městská policie přijala novou strategii, chce se zbavit nálepky, že strážníci jen nasazují botičky na auta a inkasují pokuty. Velitel strážníků Karel Mach doufá, že obraz městské policie se mění: „Nová strategie směřuje k tomu, aby každý strážník byl přítel občana a aby občan vždy dostal službu, kterou požaduje a necítil se omezený ve svých právech.“

Postupně městská policie zavádí v okrajových částech Plzně okrskové strážníky. Chce, aby obyvatelé znali svého strážníka a měli k němu důvěru. Karel Mach zároveň upozorňuje na největší problémy, se kterými se městská policie v Plzni potýká. „Myslím si, že v současné době by bylo potřeba legislativně upravit problém agenturního zaměstnávání v Plzni a problém bezdomovectví. Za současného stavu nejsme schopni účelně korigovat počty těchto lidí ve městě,“ vysvětlil Mach.

Podle vedoucího magistrátního odboru bezpečnosti a prevence kriminality Aleše Průši spolu agenturní zaměstnávání a bezdomovectví souvisí. „Víme, že mezi lidmi, kteří se pohybují na ulici, je spoustu zaměstnanců z ciziny, kteří se sem dostali cestou agentur. Poté co o zaměstnání v České republice přišli, ztratili možnost výdělku, a to znamená i finanční prostředky dostat se zpět do své mateřské země. A tak se ocitli na ulici,“ uzavírá Průša.

Výstava, která ukazuje, minulost, současnost, úspěchy i problémy městské policie v Plzni bude v mázhauzu plzeňské radnice už jen do pátku.

autoři: lum , jik
Spustit audio