Mezi Plzní a Mostem přibyde nový vlakový dopravce

10. prosinec 2016

Na železniční trati Plzeň - Most budou od zítřka jezdit dva dopravci. Vedle Českých drah bude dotované rychlíky provozovat firma GW Train Regio. Ministerstvo dopravy uzavřelo s firmou desetiletou smlouvu a tvrdí, že tak stát ušetří 80 milionů korun. Pro cestující to ale znamená komplikace, protože jízdenky soukromého dopravce a Českých drah se nebudou navzájem uznávat. Stejně tak slevové karty.

Pokud byste na Hlavním vlakovém nádraží v Plzni hledali kancelář nového dopravce vlakových spojů mezi Plzní a Mostem, hledali byste marně. Jízdenky firmy GW Train Regio si totiž budou muset zájemci koupit v obchodu s občerstvením PONT, který se nachází v nádražní hale v přízemí.

V obchodě pracuje paní Jana Smolová, která by měla mimo jiné prodávat lístky na vlak, ale i poskytovat informace ke spojům firmy GW Train Regio. To ovšem vzhledem k provozu v marketu není vždy možné.

„Pokud budu mít moc práce s obsluhou občerstvení, budu cestující odkazovat na nákup jízdenek přímo ve vlaku. Všechny potřebné informace mohou lidé získat z internetových stránek firmy nebo z infolinky. Bohužel není možné jízdenku zakoupit u Českých drah a naopak,“ řekla Jana Smolová.

Nový dopravce se s ČD nedohodl na vzájemném uznávání jízdenek

Na trase Plzeň - Most budou jezdit čtyři vlaky firmy GW Train Regio a dva vlaky Českých drah.

„Firma GW Train není schopna uznávat jízdenky Českých drah a naopak, neboť ze strany ČD jsme se nedohodli na dodatku ke smlouvě, která v současné době platí pro naše regionální tratě,“ uvedl Robert Krigar, ředitel Skupiny Jihotrans, která firmu GW Train Regio vlastní.

Proč nemohou České dráhy smlouvu s dopravcem uzavřít, popisuje mluvčí společnosti Radka Pistoriusová:“ Po otevření trhu veřejné osobní dopravy by jakékoliv vzájemné uznávání jízdenek, a to zejména při souběhu jedné trati, mohlo být považováno, podle platné legislativy, za kartel.“

Z tohoto důvodu ČD vypoví i všechny dosud platné smlouvy, které uznávání dokladů na některých tratích umožňovaly.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio