Minulost i budoucnost borské věznice v Plzni mapuje nová kniha

1. listopad 2017

Nese název Věznice Borská a obsahuje řadu fotografií, plánků a dosud nezveřejněných dokumentů. Autor Lukáš Paleček v ní popisuje historii a stavbu tohoto vězení, slavné vězně i vězeňské útěky.

Křest knihy proběhl poslední říjnový den za zdmi věznice. Autor, zástupci nakladatelství Starý most a vedení věznice pokřtili knihu někdejší vězeňskou stravou, což je suchý chléb a voda. Kmotrem knihy je její ředitel věznice Petr Vlk.

„Jsem rád, že vznikla kniha o borské věznici, protože vnímám to, že nejen česká, ale i plzeňská veřejnost není zcela informována o tom, co se zde nachází a co jsme za věznici. Máme kapacitu přes 1 500 odsouzených, pracuje tu více než 570 zaměstnanců a věznice má velmi těžké zabezpečení,“ řekl Petr Vlk.

Od Lukáše Palečka, který ve věznici několik let pracoval a zajímal se o její archiv, se dozvídáme, že plzeňská věznice příští rok oslaví 140 let. „Je to největší věznice v České republice. Patří k první v historii, která je postavena na zelené louce výhradně k vězeňským účelům a je určitě nejkrásnější,“ doplnil Vlk

Branami věznice prošla řada známých osobností

Od samého počátku byla věznice v Plzni na Borech určena k věznění politických vězňů. Už v 19. století tu byli například omladináři. Pozdější i ministr financí Československa Alois Rašín nebo za 2. světové války loutkář Josef Skupa. Jediným vězněm, který byl přímo v areálu věznice popraven, byl generál Heliodor Píka. V 70. a 80. letech zde byli vězněni také bývalý prezident Václav Havel, někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstiber nebo současný kardinál Dominik Duka.

Borská věznice připomíná hvězdu, tvoří ho křídla sbíhající se do středové budovy s mohutnou kopulí. „Když byla věznice dostavěná, měl jediný dozorce ze středového kříže možnost kontrolovat všechna křídla od začátku až nakonec. V tom je jedinečnost tohoto systému, a po celou dobu fungování věznice se používá stejným způsobem,“ uzavřel Lukáš Paleček.

autoři: lum , jik
Spustit audio